Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

7 jobb du kan få efter en stylistutbildning

Är du bra på att se detaljer men även ta hänsyn till helhetsbilden? Gillar du att uttrycka din kreativitet genom att jobba med smink, hår, kläder och styling? Vi tipsar om 7 jobb som du kan få efter en stylistutbildning på gymnasiet!

stylist gymnasiet

Olika vägar inom stylistyrket

Är du kreativ och gillar att jobba med smink, hår, kläder och styling? Är du bra på att se detaljer men även ta hänsyn till helhetsbilden? Då kan stylist vara ett yrke för dig.

Här är inriktningar på Hantverksprogrammet som passar dig som är intresserad av att jobba som stylist efter gymnasiet:

Inom stylistyrket finns många olika typer av jobb, och oavsett om du vill fokusera på kläder, hår och makeup eller allt på en gång finns det något för dig. Nedan listar vi 7 jobb som du kan få efter en stylistutbildning på gymnasiet!

1. Lookbook-stylist på modeföretag

På stora modeföretag kan du jobba med att styla modellerna och ta fram koncept för kataloger och hemsidor. Du jobbar ofta i ett team med bland annat fotografer och hår- och makeupstylister.

2. Personal shopper

Vill du hjälpa andra att hitta sin stil? Som personal shopper jobbar du exempelvis i en modebutik där de erbjuder personal shopper till sina kunder. Kunderna kan då boka in en tid med dig där du sedan hjälper dem att hitta just deras stil! Många större shoppinggallerior erbjuder också tjänsten personal shopper till sin kunder. Att jobba som personal shopper i en galleria eller ett shoppingcenter innebär att du får jobba med flera olika butiker och många olika kunder.

3. Stylist på ett modemagasin

Många modemagasin har stylister som jobbar med olika uppdrag, till exempel med att styla modellerna inför ett modereportage. Du får då ofta jobba i ett team av stylister som fokuserar på olika saker såsom hår, makeup och kläder. Ofta ingår det även andra arbetsuppgifter som att jobba tillsammans med moderedaktörerna för att ta fram moodboards eller inspirationskollage när du jobbar som stylist på ett modemagasin.

personal shopper

4. Stylist på modellagentur

På en byrå eller agentur för modeller behövs det även stylister som hjälper till med att styla modellerna inför olika uppdrag. Som stylist kan du jobba frilans, det vill säga att du inte jobbar för ett företag utan att du själv letar upp kunder. Om du jobbar som stylist på en modellagentur får du hjälp med att hitta kunder.

5. Kostymör

Till skillnad från en modestylist så jobbar en kostymör med att styla fiktiva karaktärer i filmer, tv-serier och teateruppsättningar. Som kostymör utgår du från ett specifikt tema eller år när du stylar. Det kan vara historiskt som i TV-serien Mad Men eller futuristiskt som i film-trilogin The Hunger Games.   

6. Stylist på produktionsbolag

Programledare i TV och deltagare i TV-program är exempel på personer som du får hjälpa om du jobbar som stylist på ett produktionsbolag eller en TV-kanal. Det behövs någon som stylar programledarna inför olika sorters program och du får ofta jobba i ett större team tillsammans med hår och makeup.

Hår- och makeupstylist

7. Hår- och makeupstylist

Om ditt största intresse är just hår- och makeupstyling kan du även jobba specifikt med dessa två delar. Du kan till exempel jobba på en salong där du möter kunder som vill ha en sminkning inför bröllop, fest eller liknande. Många hår- och makeupstylister driver ett eget företag och äger en salong eller hyr in sig på någon annans salong. När du driver ett eget företag har du en viss frihet att välja vad du du vill fokusera mest på. Läs mer om yrket makeupartist i vår yrkesguide!


Annonser