El- och energiprogrammet, Automation
-
Riksintag
-
Malmö
-
Antagningspoäng: 127,5
-
Klassrum, Lärlingsutbildning
Mer om Automationsteknik
Inriktningen automationsteknik ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta betyder att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker.
Automationsteknik är en inriktning på El- och energiprogrammet och är programmet och inriktningen för dig som är intresserade av teknik och matematik. På inriktningen Automationsteknik på El- och energiprogrammet lär du dig hur man planerar, installerar och sätter igång automatiserande produktionssystem. När du har tagit studenten från Automationsteknikinriktningen kan du jobba som elektriker. Du kan också jobba för ett företag som levererar elkraft eller kanske starta ett eget företag.
El- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram där du direkt efter studenten kan jobba som elektriker. Det är viktigt att El- och energiprogrammet utvecklar elevernas kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vatten system. Dator- och kommunikationsteknik, samhällets IT- infrastruktur och säkerhetsfrågor är också viktiga delar av utbildning. Du har också möjlighet att läsa till några ämnen så att du blir behörig högskola eller universitet. Efter gymnasiet ska du kunna jobba med automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator och kommunikationssystem, eller för att arbeta som elektriker inom eldistribution eller installation.
Praktik – APL, Arbetsplatsförlagt lärande
På El- och energiprogrammet ingår minst 15 veckors praktik. Då får du möjlighet att komma ut på en arbetsplats och se hur det går till, få ett kontaktnät och lära dig som ditt yrke. Förhoppningsvis skapa ett jobbmöjligheter. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet.
Källa: Skolverket