👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Filtrera efter
Program
Elteknik
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Elteknik

Reportage inom Elteknik

En kort presentation av Nacka gymnasium! 

Mer om Elteknik

El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik är ett yrkesprogram där du direkt efter studenten får en yrkestitel och kan börja jobba, om du inte redan har börjat. Du kan alltså jobba som elektriker som är verksam inom installation eller eldistribution, hisstekniker eller larmtekniker. Det är en inriktning för dig som är intresserad av teknik och matematik.

Elteknik är som sagt en inriktning på El- och energiprogrammet lär dig hur man planerar, installerar och sätter igång automatiserande produktionssystem. Du lär dig även att underhålla sådana system på industrier och kommer då även att lära dig om felsökning. Du får också lära dig om elanläggningar, nät som delar ut el, larm och TV- eller datanät. Dessa lär du dig att både installera, underhålla och reparera.

Praktik och jobb

Inriktningen Elteknik innehåller både teori och praktik. Du får både sitta i skolbänken och göra läxor samtidigt som du får komma ut på praktik och bli förberedd på arbetslivet. Minst 15 veckor ska du vara ute på en praktikplats. Du kommer att få lära dig att tänka kreativt såväl som ekvationslösande. Efter att ha läst elteknik kan du jobba för ett företag som levererar elkraft eller kanske starta ett eget företag i framtiden. Har du riktat in dig mer på den datoriserade tekniken kan du arbeta med installationer, industriutrustningar eller med service av datorer.

El- och energiprogrammet

Efter El- och energiprogrammet ska eleverna ha kunskaper om automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator- och kommunikationssystem, eller för att arbeta som elektriker inom eldistribution eller installation. En väldigt viktig del i undervisningen är att eleverna får kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vatten system. Det är också stor fokus på dator- och kommunikationsteknik och samhällets IT- infrastruktur.

Källa: Skolverket

Läs mer om yrket elektriker i Yrkesguiden