Floristutbildningen är en riksrekryterande gymnasieutbildning som passar dig som gillar att jobba med händerna, är kreativ och har en känsla för färg och form.
Vad ingår i floristutbildningen?
Under floristutbildningen får du både praktiska och teoretiska kunskaper så att du kan börja jobba inom floristbranschen.
Du lär dig att jobba praktiskt inom floristbranschen, till exempel genom att använda olika tekniker för att komponera, färgkombinera och forma olika växtarrangemang och buketter. Du får också lära dig att använda digitala verktyg som används i branschen,
En annan viktig del av utbildningen handlar om service, kundbemötande och entreprenörskap. Som florist jobbar du ofta med kundkontakt och du behöver kunna hantera kundernas önskemål på ett bra sätt och se till att leverera ett snyggt resultat.
Praktik
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i floristutbildningen. Under praktiken får du prova på hur det är att jobba på en riktig arbetsplats, med hjälp av en handledare.
Inriktningar på floristutbildningen
Floristutbildningen har inga inriktningar. Du kan få en fördjupning inom ett område genom att välja vissa kurser inom programfördjupningen. Vilka kurser du kan välja kan variera mellan olika skolor, men några exempel är entreprenörskap, växtkunskap och florist – fördjupning.
Vad kan jag göra efter floristutbildningen?
Efter examen kan du börja jobba som till exempel florist, blomsterdekoratör, butiksmedarbetare, växtskötare och försäljare hos grossist samt inom produktion.
Du kan också plugga vidare på till yrkeshögskola eller högskola.
Riksrekryterande gymnasieutbildning
Från och med hösten 2025 ges floristutbildningen som en egen utbildning på gymnasiet. Tidigare kunde du läsa inriktningen florist på hantverksprogrammet.
Att floristutbildningen är riksrekryterande betyder att alla elever kan söka till utbildningen oavsett var i landet de bor, på samma villkor. Du får alltså inte förtur om du bor i samma stad som skolan som ger utbildningen ligger.
Programstruktur
Gymnasiegemensamma ämnen 900 p
Engelska nivå 1 100 p
Engelska nivå 2 100 p
Historia nivå 1a1 50 p
Idrott och hälsa nivå 1 100 p
Matematik 1a 100 p
Naturkunskap nivå 1a1 50 p
Religionskunskap nivå 1 50 p
Svenska/svenska som andraspråk nivå 1 100 p
Svenska/svenska som andraspråk nivå 2 100 p
Svenska /svenska som andraspråk nivå 3 100 p
Programgemensamma ämnen 1 000 p
Florist – komposition och försäljning nivå 1 250 p
Florist – komposition och försäljning nivå 2 250 p
Florist – teknik och komposition nivå 1 250 p
Florist – teknik och komposition nivå 2 250 p
Individuellt val 200 p
Gymnasiearbete 100 p
Programfördjupning 600 p