👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Filtrera efter
Flygteknikutbildning
Inriktning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-7 av 7 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Flygteknikutbildning

Läs mer om Flygtekniksutbildningen på Edströmska gymnasiet i Västerås - en del av Västerås kommunala gymnasieskolor.

Läs mer om Fordons- och transportprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås - en del av Västerås kommunala gymnasieskolor.

Mer om Flygteknik

Flygteknikutbildningen är en unik utbildning med egna examensmål. Det är alltså inte ett nationellt program, utan finns bara på några få, utvalda skolor. Utbildningen är riksrekryterande, vilket innebär att du kan söka till utbildningen från hela landet. Utbildningen är till stor del utformad enligt internationella överenskommelser. Efter Flygteknikutbildningen ska du ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta som mekaniker för flygplan eller helikoptrar.

Underhållning och reparation av flygplan och helikoptrar

På Flygteknikutbildningen utvecklar du kunskaper om flygtekniska konstruktioner och om vikten av höga krav på säkerhet och kvalitet. Du får lära dig om flygplans och helikoptrars funktion och konstruktion och hur du underhåller, felsöker och reparerar olika typer av flygfarkoster.

Allt arbete har ett tydligt och ständigt fokus på säkerhet och kvalitet och för att undvika mänskliga fel får du studera samspelet mellan människa och maskin och vilka begränsningar och förutsättningar som finns. Du får också lära dig om internationella lagar och överenskommelser. Du får möjlighet att utveckla de kunskaper som certifierande myndigheter kräver, enligt EASA:s (European Aviation Safety Agency) krav.

Krav på kvalitet och hänsyn till miljö

För att upprätthålla hög säkerhet inom yrkesgruppen finns höga krav på dokumentation och ansvarstagande. Du får på Flygteknikutbildningen lära dig att utvärdera, kvalitetssäkra och dokumentera arbetet enligt de krav som finns.
En annan viktig del av arbetet med flygplan och helikoptrar är miljöhänsyn och utbildningen arbetar för att du i ditt yrkesliv ska ha kunskaper för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. När du väljer utrustning och metod i ditt arbete ska du också veta hur du ska tänka med hänsyn till miljö, kvalitet, säkerhet och ekonomi.

På Flygteknikutbildningen förbereds du för ditt kommande yrkesliv genom arbete i branschens datasystem, och genom övning av din förmåga att kommunicera, såväl med gällande yrkestermer (både på svenska och engelska) och social förmåga för att hantera relationer med medarbetare och kunder.

Flygtekniker arbetar i team eller enskilt

Flygtekniker arbetar ofta ensamma med många spridda arbetsuppgifter, vilket ställer krav på förmåga att arbeta självständigt och problemlösande. Det är också viktigt att du är beredd på att arbetet kan ske i arbetslag där olika individer bidrar med olika typer av kunskap och där samarbete är en viktig förmåga. Flygteknikutbildningen ska ge dig utrymme att utveckla din förmåga att ta egna initiativ, komma med idéer och få en förståelse för ditt lärande och din yrkesutövning.

I Flygteknikutbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Denna yrkespraktik förbereder dig för yrkeslivet och ger dig en inblick i hur det är att arbeta som flygmekaniker.

Bli flygmekaniker eller helikoptermekaniker

Flygteknikutbildningen har två inriktningar – Flygplan och Helikopter. På inriktningen Flygplan läser du till flygmekaniker för gasturbin eller kolvmotor. Du får lära dig att arbeta med service, underhåll och reparation av flygplan med gasturbinmotor eller kolvmotor.

På samma sätt utbildas du på inriktningen Helikopter till helikoptermekaniker för gasturbin eller kolvmotor.

Källa: Skolverket