Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Visar 1-20 av 51 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 51 träffar
1
2
3

Gymnasieingenjör - Teknikprogrammets fjärde år

När du läst klart tre år på Teknikprogrammens kan du fortsätta med ett fjärde år och bli gymnasieingenjör. Under utbildningen läser du bland annat kursen Gymnasieingenjören i praktiken och gör ett examensarbete. Du har minst 10 veckors arbetsplatsförlagt lärande, vilket innebär att du får komma ut i näringslivet och få praktisk erfarenhet på en arbetsplats. Möjligheterna till jobb är mycket goda och du får också lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Djupare kunskaper inom teknik

Även om du senare vill läsa en teknisk högskoleutbildning har du nytta av det fjärde året då det ger dig praktiska kunskaper som gör det lättare att klara av en högre utbildning. Den här utbildningen är för dig som är intresserad av att skaffa dig djupare kunskaper inom området teknik. Det är brist på personer med gymnasieingenjörskompetens och behovet kommer öka på grund av kommande pensionsavgångar. Som gymnasieingenjör blir du del i ett kontaktnät som samarbetar för att du ska få rätt kunskaper inom rätt område.

Profiler på det fjärde året:
• Samhällsbyggande
• Informationsteknik
• Design och produktionsutveckling
• Produktionsteknik

Beroende på vilken profil du väljer kan du som gymnasieingenjör arbeta som exempelvis projektledare, produktionstekniker eller designer.

Ansökan

För att söka till det fjärde året och bli gymnasieingenjör ska du ha läst Teknikprogrammet eller en likvärdig utbildning och måste påbörja utbildningen senast det år du fyller 22 år. Du söker genom din kommun, och om inte utbildningen ges i kommunen där du bor skickar hemkommunen vidare din ansökan till den huvudman som anordnar utbildningen. 

Jämför dina favoriter
Reportage
Linus Olofsson på NTI Gymnasiet ...

Linus Olofsson tog studenten från NTI Gymnasiet Örebro 2018, och pluggar nu fysik på Uppsala Universitet. Läs om Linus erfarenhet av gymnasiet och att plugga på NTI i Örebro!

Läs mer
Anton på NTI Gymnasiet Örebro

Anton Wennberg pluggade på NTI Gymnasiet Örebro och tog 2017 studenten från El- och energiprogrammet. Läs mer om hans studier och hans nuvarande arbete som Delivery Coordinator på EVRY.

Läs mer
El- och energieleven Jesper berä...
NTI Gymnasiet Örebro

Jesper läser el- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik på NTI Gymnasiet. I den här intervjun får vi bland annat veta vad Jesper tycker är det bästa med utbildningen och ta del av hans tips inför gymnasievalet.

Läs mer
Emilia delar med sig av sin gymn...
Ystad Gymnasium

Emilia ville först bli veterinär men under tiden på gymnasiet började hon tänka om, nu vill hon bli arkitekt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Vi vann tävling med Parfum Lomba...

Tara, Matilda och Benjamin på Ystad gymnasium vann prestigefylld stylingtävligt! Läs mer om estetiska programmets framgångsrika samarbete.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information