👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Filtrera efter
Program
Lantbruk
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Lantbruk

Reportage inom Lantbruk

Lantbruk på gymnasiet!

Mer om inriktning Lantbruk

Lantbruk är en inriktning på Naturbruksprogrammet. Inriktningen Lantbruk är utbildningen för dig som är intresserad av mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Och detta är precis de saker som du kommer få kunskaper i under Lantbruksutbildningen. Du kommer också få lära dig om växternas betydelse för naturbruket, miljön och människors hälsa.

De biologiska sambanden är väldigt viktigt under utbildningen och ligger tillgrund för olika verksamheter. Du får också lära dig om produktion av varor och tjänster och om lantbrukets betydelse för landsbygdsutveckling samt miljö-, natur- och landskapsvård.

Lantbruk innebär också att du ska hantera olika maskiner som finns på ett modernt jordbruk genom att vara med om vårbruk, ensilageskörd, tröskning och plöjning. Det handlar om maskiner som grävmaskin och grävlastare, hjullastare, samt anläggning och service.

En framtid efter lantbruk

Efter Lantbruk på Naturvetenskapsprogrammet kan du jobba med växtodling, lantbruksmaskiner, kombinationslantbruk eller landsbygdstjänster.

Lantbruksrådgivare

Lantbruksrådgivare brukar vara specialiserade på frågor som ekonomi, växtodling, husdjursskötsel eller byggkonstruktion. Som lantbruksrådgivare arbetar du till exempel med hushållningssällskap, konsultföretag och inom lantbruks organisationer. Växtodling, både ekologiskt och konventionellt är rådgivningen oftast inriktad på. Klimatfrågor är också ett stort arbetsområde.

Djurskötare

Djurskötare jobbar med djurbesättning och ansvarar på djuren på gårdar. De har hand om mjölkkor, ungdjur, köttdjur, grisar, hästar, fjäderfä och får.

Maskinförare

Maskinförare jobbar oftast ute på fält och åkrar inom växtodlingen. De arbetar med jordbearbetning som plöjning harvning eller med sådd och skörd.

Läs mer om Naturbruksprogrammet!