Naturvetenskaplig spetsutbildning, Marinbiologi
-
Riksintag
-
Lysekil
-
Klassrum
Naturbruksprogrammet, Vattenbruk - Särskild variant
-
Riksintag
-
Lysekil
-
Antagningspoäng: 225
-
Klassrum
Mer om Marinbiologi på gymnasiet
Marinbiologi är en del inom biologin där du studerar djur, växter och organismer under ytan, alltså i havet. I havet finns olika slags liv, från stora valar till mikroskopiska flytoplankton. Det är en väldigt stor del av jordens djur som lever i vatten, det marina ekosystemet är stort.
Marinbiologi – en spetsutbildning på gymnasiet
Marinbiologi är en spetsutbildning som baseras på Naturvetenskapsprogrammet som innehåller marinbiologi, biologi, fysik, kemi och matematik. Utbildningen ger dig breda kunskaper i marinbiologi och naturvetenskap. Stor del av undervisningen sker tematiskt där fokus ligger på marinbiologiska frågor, t ex havet och samhället, experimentdesign och förändringar under ytan. På marinbiologiutbildningen får du en dykarutbildning.
Livet under ytan
I havet finns olika slags livsformer: mikroskopiskt liv, växter och alger, evertebrater, fiskar och vattenlevande däggdjur. Havens rev, i synnerhet korallrev, uppvisar den största diversiteten av livsformer på jordklotet. I havens djupaste gravar, som Marianergraven, finns förutsättningar som är mycket olika andra platser, genom att solljuset inte når ända ner och vattentrycket är högt. I dessa gravar förekommer arter som producerar sitt eget ljus. Alla dessa variationer gör marinbiologin till en central vetenskap för att förstå biologiska mekanismer, som evolution och kretslopp.
Studera marinbiologi efter gymnasiet
I Sverige finns marinbiologiutbildning vid Stockholms universitet, Göteborgs universite och Lunds universitet