Estetiska programmet, Modedesign
-
Malmö
-
Antagningspoäng: 147,5
-
Klassrum
Estetiska programmet, Modedesign
-
Västerås
-
Klassrum
Estetiska programmet, Modedesign
-
Riksintag
-
Nacka
-
Antagningspoäng: 155
-
Klassrum
Estetiska programmet, Modedesign
-
Göteborg
-
Antagningspoäng: 142,5
-
Klassrum
Estetiska programmet, Mode och Design
-
Vänersborg
-
Antagningspoäng: 195
-
Klassrum
Estetiska programmet, Bild & formgivning: Textil design
-
Riksintag
-
Flera orter (2)
-
Antagningspoäng: 260
-
Klassrum
Från och med den 1 juli 2025 kan du läsa inriktningen modedesign på det estetiska programmet. Det estetiska programmet passar dig som vill lära dig om människan och samhället på ett konstnärligt sätt. Du får också chans att utveckla ditt eget skapande samtidigt som du förbereds för högskolestudier, främst inom konst, humaniora och samhällsvetenskap.
Detta får du lära dig
Du som väljer inriktningen modedesign på det estetiska programmet får lära dig både det som ingår i alla gymnasieprogram och de ämnen som är speciella för det estetiska programmet. Du kommer alltså att läsa gymnasiegemensamma ämnen som engelska, svenska, historia och matte, samt ämnen inom det estetiska programmet som estetisk kommunikation.
Dessutom får du lära dig mer om modedesign genom de ämnen som är specifika för inriktningen. Här får du lära dig att designa, skapa och sy kläder för olika tillfällen. De olika ämnena är:
Fackteckning och design
Ämnet fackteckning och design handlar om att använda olika visuella verktyg för att skapa och illustrera idéer. Du kommer få lära dig tekniker för att rita och designa och förstå hur olika material och färger påverkar designen funktion.
Ämnet hjälper dig att utveckla din konstnärliga och kreativa sida och du kommer lära dig att skapa allt från skisser till färdiga presentationer. Du får också lära dig om hur design kan påverka miljön och hur olika regler kan påverka ditt arbete.
Under kursen kommer du att lära dig både gamla och nya sätt att designa. Du kommer att få tänka på och prata om både gammal och modern design. Genom olika projekt får du öva på att visa dina idéer och förstå hur design kan uttrycka olika känslor och tankar.
Manuell mönsterkonstruktion
Ämnet manuell mönsterkonstruktion lär dig hur man skapar och justerar mönster för kläder och hur du kan ta dina kreativa idéer till fungerande mönster som man kan använda. Du får lära dig hur man hanterar mönster och mallar och hur man skapar och ändrar färdiga mönster. Du kommer få öva på att förstå hur olika kroppstyper påverkar mönster och du får lära dig att designa plagg som både passar och fungerar som de ska. Du får också lära dig att planera ditt arbete, utvärdera hur det går och hur man arbetar på ett ergonomiskt och miljövänligt sätt.
Modedesign och sömnad
Modet och efterfrågan på kläder förändras hela tiden och klädindustrin måste ofta anpassa sig. Ämnet modedesign och sömnad fokuserar därför på tekniker, material och verktyg som används för att designa och tillverka kläder. Du får lära dig att sy kläder och använda hela designprocessen, från idé till färdiga kläder. Du får också lära dig att planera ditt arbete, välja rätt material och tekniker, tillverka kläderna och sedan utvärdera hur det gått.
När du läser ämnet modedesign och sömnad får du också lära dig om sömnad, mode, design och hur färg, form och storlekar påverkar ditt arbete. Du får träna på både traditionella och lite mer moderna sätt att arbeta, samtidigt som du får använda det du kan om tekniker, design och material. Du får en bra grund för att förstå och kunna arbeta inom klädbranschen, både i Sverige och ute i världen.