Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap
-
Sollefteå
-
Antagningspoäng: 205
-
Klassrum
Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap & samhälle
-
Sollefteå
-
Antagningspoäng: 205
-
Klassrum
Flygteknikutbildning
-
Riksintag
-
Linköping
-
Klassrum
Flygteknikutbildning
-
Riksintag
-
Märsta
-
Klassrum
Naturvetenskapsprogrammet, Naturvetenskap
-
Riksintag
-
Norrtälje
-
Klassrum
Samhällsvetenskapsprogrammet, Medier, info & kommunikation
-
Riksintag
-
Har lediga platser
-
Göteborg
-
Antagningspoäng: 147,5
-
Klassrum
Gymnasieutbildning mot pilot
Att arbeta som pilot
Som pilot arbetar du i ett flygplan med att flyga det mellan olika platser. Det är ett ansvarsfullt yrke som kräver stor disciplin och koncentrationsförmåga.
Att vara pilot innebär mycket mer än att bara flyga planet, bland annat planerar du rutten som pilot tillsammans med flygbolag och trafikledaren. Före flygningens start ska bland annat en färdplan tas fram och flygplanet måste dessutom inspekteras både på utsidan och på insidan.
Ett krävande yrke
Det är vanligt att man är två piloter som flyger flygplanet, en kapten och en styrman. Kaptenen är den som fattar alla beslut men gör det i enlighet med styrman.
Arbetet är ansvarsfullt och passar dig som är tekniskt intresserad, har god fysik och som inte har något emot oregelbundna arbetstider.
Arbetsplatser för en pilot
Vill du flyga militärt kan du ansöka till flygvapnet. Är det istället kommersiellt flyg du vill köra, kan du ansöka till någon av skolorna inom Transportstyrelsen. Ett annat alternativ är att studera utomlands, exempelvis i USA. Konkurrensen på pilotskolor kan vara tuff och du har en hel del krav att leva upp till. Bland annat ska du genomgå en kroppslig undersökning hos flygläkare och för att klara den ska du ha goda fysiska och pyskiska förutsättningar. För att komma in på en pilotutbildning måste du ha högskolebehörighet och bör därför välja ett studieförberedande gymnasieprogram