👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Filtrera efter
Program
Byggnadsplåtslageri
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-1 av 1 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Byggnadsplåtslageri

Reportage inom Byggnadsplåtslageri

På Gullmarsgymnasiet finns många möjligheter, skolan erbjuder ett stort utbud av både högskoleförberedande- och yrkesprogram.  På skolan finns också spännande specialiseringar inom marinbiologi och vattenbruk.

Byggnadsplåtslagare – en kreativ karriär inom byggbranschen 

Som byggnadsplåtslagare får du chansen att skapa, skydda och försköna byggnader genom att använda olika typer av plåtmaterial. Från tak och fasader till fönsterbleck och stuprör – byggnadsplåtslagare är ett yrke där hantverk och precision är avgörande för att resultatet ska bli både hållbart och estetiskt tilltalande. 

Innehåll i utbildningen 

Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning på byggnadsplåtslageri ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper. Under utbildningen får du lära dig om olika material som aluminium, koppar och stål samt hur du hanterar specialverktyg för att skära, bocka och forma dessa material. Här får du utveckla de tekniska färdigheter som behövs för att kunna skapa byggnadsdelar som är motståndskraftiga mot väder och vind. 

Specialiseringar inom byggnadsplåtslageri och framtida karriärmöjligheter 

Inom byggnadsplåtslageri finns flera inriktningar som du kan välja att fördjupa dig i: 

  • Takplåtslageri: Här lär du dig om konstruktion och installation av hållbara tak av olika material, en viktig del för att skydda byggnader från väderpåverkan. 
  • Fasadplåtslageri: Denna inriktning fokuserar på att täcka och skydda byggnadens yttre väggar, vilket inte bara förskönar utan också ger en vädersäker lösning. 
  • Ventilationsplåtslageri: Här får du kunskaper i installation och underhåll av ventilationssystem, något som bidrar till att skapa hälsosamma inomhusmiljöer. 

Efter utbildningen finns möjligt att starta eget företag inom byggnadsplåtslageri, en bra väg för den som vill arbeta självständigt. Jobbmöjligheterna är goda i hela landet då både nybyggnation och underhåll av äldre byggnader är viktiga delar av branschen.   

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) – praktiska erfarenheter 

En stor och viktig del av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under APL-perioderna får du möjlighet att arbeta tillsammans med yrkesverksamma plåtslagare på en riktig arbetsplats. Här lär du dig yrkesmomenten på plats och får insikt i hur arbetet fungerar i praktiken. Du får även en chans att knyta viktiga kontakter inom branschen, vilket ofta leder till framtida jobbmöjligheter efter examen. 

Säkerhetsutbildning 

Byggnadsplåtslagare arbetar ofta på hög höjd och måste följa säkerhetsföreskrifter för att undvika risker. I utbildningen ingår därför säkerhets moment där du får lära dig hur du hanterar fallskyddsutrustning och arbetar tryggt i utsatta miljöer. 

En säker framtid i byggbranschen 

Att utbilda sig till byggnadsplåtslagare är ett smart val för dig som gillar praktiskt arbete och vill ha en stabil framtid. Med kunskaper inom byggnadsplåtslageri får du en gedigen grund för en karriär med goda arbetsmöjligheter, oavsett om du väljer att arbeta direkt efter gymnasiet eller vill vidareutbilda dig. 

Vill du skapa hållbara lösningar och se tydliga resultat av ditt arbete varje dag? Då är byggnadsplåtslageri ett yrke för dig! 

Lärlingsutbildning - mer arbete och mindre teoretiska studier

På några skolor kan du läsa Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning byggnadsplåtslageri som lärlingsutbildning. Det innebär att du tillbringar en eller flera dagar i veckan i verkstad eller på en arbetsplats. Du får en mer praktisk utbildning med mindre tid i skolbänken.

Källa: Arbetsförmedlingen