👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Psykolog efter gymnasiet

Psykolog är ett yrke som intresserar många. Men hur gör man för att utbilda sig till psykolog? Vad är det för skillnad mellan psykologer och psykiater? Vi reder ut begreppen och ger dig en snabbkurs i psykologi!
Filtrera efter
Program
Inriktning
Plats
Undervisningsform
Visa alla filter
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
Visar 1-20 av 369 träffar
1
2
3
4
...
19
Annonser

Populära platser

Reportage inom

Läs beteendevetenskap på gymnasiet!

Är du intresserad av människors beteende, sociala samspel och hur känslor och tankar styrs? Vill du lära dig om psykiska sjukdomstillstånd och om psykologiska behandlingsmetoder som psykoterapi och kognitiv beteendeterapi? Här berättar vi mer om yrket psykolog – vad det innebär och hur du når dit.

Psykologi är kunskapen om människans handlingar, tankar och känslor. En psykolog kan vara en person som ägnar sig åt psykologi inom en rad områden i arbetslivet. Det är bara legitimerade psykologer som får jobba inom hälso- och sjukvårdens områden, där yrkestiteln är skyddad. Det juridiska ordet ”legitimerad” måste där användas framför titeln och det innebär att samhället garanterar att personen genomgått en godkänd utbildning, har annan adekvat utbildning eller erfarenhet samt praktisk träning. Psykologer som verkar inom andra arbetsområden än hälso- och sjukvård behöver inte vara legitimerade av Socialstyrelsen och där behöver inte heller titeln vara skyddad.

Utbildade psykologer kan även gå en treårig specialistutbildning för psykologer genom Sveriges Psykologförbund. Specialistbehörighet går att få inom följande områden:

  • klinisk psykologi
  • pedagogisk psykologi
  • arbets- och organisationspsykologi

Skillnaden mellan legitimerad psykolog och psykiater

En legitimerad psykolog är inte samma sak som legitimerad psykiater. Det sistnämnda är en titel för en läkare med specialistkompetens i ämnet psykiatri. Den legitimerade psykologen har naturvetenskaplig och samhällsvetenskaplig kompetens och gör ofta psykologiska utredningar medan psykiaterns fokus oftast ligger på enbart på medicinska aspekter på människans psyke.

Både legitimerade psykologer och psykiatriker kan med vidareutbildning bli legitimerade psykoterapeuter och arbeta med psykoterapi. Både för legitimerade psykologer och psykiatriker är författande av utlåtanden och intyg viktiga arbetsuppgifter.

Psykologiska behandlingsmetoder

Det finns flera olika psykologiska behandlingsmetoder som är vetenskapligt beprövade och grundar sig på psykologisk vetenskap. Den mest kända metoden är psykoterapi.

Behandlingen måste alltid anpassas efter patientens behov och varierar beroende på vilken problematik det handlar om. Det finns psykologiska behandlingsmetoder för många olika diagnoser och tillstånd, som depressioner, ångesttillstånd,personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa. Men man kan även behandla exempelvis smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra livsstilsförändringar.

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi är förmodligen den mest kända psykologiska behandlingen. Det är en behandlingsform för psykisk ohälsa eller upplevda svårigheter som har med känslor, tankar eller beteenden att göra. För att kunna använda psykoterapi som behandling förutsätts att behandlaren och patienten har en samarbetsrelation. Behandlaren gör en noggrann bedömning och bestämmer sedan tillsammans med patienten mål och fokus för behandlingen, samt hur ofta och hur länge man ska träffas.

Det finns många olika inriktningar och metoder inom psykoterapin som utgår från olika grundmodeller och antaganden om människans normala utveckling. Olika modeller ser också olika på hur störningar och avvikelser kan uppkomma, samt hur de hålls vid liv och behandlas.

Vanligast är att psykoterapi ges individuellt, men det finns även grupp-, par- och familjeterapi.

Hur du läser till psykolog

För att komma in på Psykologprogrammet behöver du områdesbehörighet A5. Det innebär att du ska ha läst ett gymnasieprogram där följande ämnen ingår:

  • Matematik 2a alternativt Matematik 2b alternativt Matematik 2c
  • Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2

Ett bra alternativ för dig som ännu inte börjat gymnasiet är att söka till Samhällsvetenskapsprogrammets inriktning Beteendevetenskap. Där får du fördjupa dig inom psykologi och sociologi och får på så vis en försmak på vad det innebär att studera mänskligt beteende, samtidigt som du förbereds för vidare studier på högskola och universitet. Du kan även få den behörighet som krävs på Samhällsvetenskapsprogrammets övriga inriktningar, Ekonomi- Teknik- och Naturvetenskapsprogrammet. Läser du ett yrkesprogram, Estetiska programmet eller Humanistiska programmet kan du välja till matten och engelskan inom individuellt val eller utökat program.

Meritkurser för områdesbehörighet A5 är:

  • Fördjupning i ämnet moderna språk – (maximalt 1,5 meritpoäng)
  • Fördjupning i ämnet engelska – (maximalt 1 meritpoäng)
  • Fördjupning i ämnet matematik – (maximalt 1,5 meritpoäng)

Psykologutbildningen i Sverige är en generalistutbildning. Det innebär att psykologen ska ha breda kunskaper som täcker in följande områden: utvecklingspsykologi, kognitiv och biologisk psykologi, socialpsykologi och sociologi, vetenskapsteori och forskningsmetoder, grupp- och organisationspsykologi, idrottspsykologi, personlighetspsykologi, psykopatologi samt psykoterapi.

Psykologprogrammet sträcker sig över fem år och 300 högskolepoäng. Utbildningen erbjuds på följande universitet och lärosäten i Sverige:

  • Linköpings universitet
  • Göteborgs universitet
  • Karlstads universitet
  • Karolinska institutet
  • Lunds universitet
  • Stockholms universitet
  • Umeå universitet (även idrottsinriktning)
  • Uppsala universitet
  • Örebro universitet

Länktips för dig med intresse inom psykologi:

Läs mer om yrket psykolog i yrkesguiden
Hitta skolor som erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Beteendevetenskap  
Hitta skolor som erbjuder högskoleförberedande program
Läs mer om områdesbehörighet och meritpoäng här
Gå till toppen av sidan för att se listan med relaterade skolor

Källor: Skolverket, Psykologiguiden.se, Wikipedia.se.