Satsa på ett skidgymnasium!
Vill du nå världseliten måste du satsa och då måste du genomgå en tidskrävande, intensiv och långsiktig upplagd träning. En satsning inom skididrotten tar mycket tid och görs intensivt under en begränsad period i ditt liv.
Det är viktigt att du får stöd i din satsning så att du inte äventyrar din framtid. Syftet med riksidrottsgymnasium och ett sätt att främja elitidrotten och individen är att utveckla vårt land i samspel mellan idrottsorganisationer och samhället med kombination av elitsatsning och studier. Du kan söka till ett riksidrottsgymnasium vart än i landet du bor.
Du har möjlighet att studera 700 poäng i ämnet specialidrott, 400 poäng ska ligga inom ramen för ett nationellt program och 300 poäng som utökad studiekurs. Specialidrott innehåller såväl teoretisk undervisning som praktisk färdighetsutveckling på schemalagd tid varje vecka under hela läsåret.
Svenska Skidförbundet erbjuder många riksskidgymnasier i grenarna:
- Alpint
- Längd
- Skidskytte
- Snowboard
- Freestyle
- Skidorientering
Dessa inriktningar satsar mot internationell elit.
NIU
Det finns också en del NIU godkända idrottsutbildningar i grenarna alpint, längd, backhoppning, skidorientering, freeride och skidlärargymnasiet. NIU satsar mot nationell elit, de nationellt godkända idrottsutbildningarna är lokala/regionala.
Hur söker man till ett skidgymnasium?
Den 1 oktober öppnas ansökan till skidgymnasieverksamheterna på ansokan.skidor.com och du kan ansöka fram till den 1 december.
Orter där du kan gå på skidgymnasium:
- Sandviken
- Uppsala
- Berg
- Falun
- Sveg
- Östersund
- Vännäs
- Malung
- Mora
- Sollefteå
- Torsby
- Sundsvall
- Gällivare
- Åre
Vad händer efter gymnasiet på ett skidgymnasium?
När du har gått tre år på ett skidgymnasium har du möjlighet att söka till någon högskola eller universitet. Du kan också söka dig till en folkhögskola och fortsätta din skid- eller snowbord karriär.