Mer om Teater på gymnasiet
Ett gymnasieprogram med inriktning teater ger dig bland annat kunskap om skådespelartekniker, scenframställning och manusskrivande. Du lär dig att uttrycka dig genom scendekor, ljud, ljus och kostymer, och använda kroppsuttryck för att föra fram budskap. Under tiden du studerar teater på gymnasiet kommer du också att få lära dig att stå inför publik liksom att arbeta i grupp nära andra människor. Din känsla för konstnärliga intryck och personliga möten kommer att växa under din studietid på ett gymnasieprogram med inriktning teater. Du lär dig att ge och ta kritik och stärker på så sätt ditt självförtroende i det du gör inom teater.
Fler yrkesutgångar än skådespelare
Efter att ha gått ett gymnasieprogram med inriktning teater kan du, förutom att arbeta som skådespelare/skådespelerska, till exempel arbeta som mimartist, stuntman, som lärare i teater eller som uppläsare av dikter, böcker eller andra mediala texter. Du kan också arbeta med produktion av film, radio, eller TV. yutterligare exempel på yrken är regissör, musikalartist. De flesta skådespelare i Sverige är idag frilansande utan fasta jobb.
Vanligt med projektanställningar
Det är vanligt att skådespelare och skådespelerskor blir anställda för specifika projekt som varar en bestämd tid. Fasta anställningar finns främst vid teatrar som Kungliga Dramatiska Teatern, länsteatrarna, Riksteatern eller privata teatrar. Idag är arbetslösheten stor inom teatern och konkurrensen är hård. Men för den som lyckas väntar ett yrkesliv där du får arbeta med just det du tycker om att göra!
För dig som ska börja gymnasiet finns det ett stort antal gymnasieprogram som inriktar sig på teater! Det finns många eftergymnasiala utbildningar i Sverige och utomlands att välja mellan för dig som vill studera teater efter gymnasiet. Det finns många vägar att gå i arbetslivet.