Mer om Teknikvetenskap
På inriktningen teknikvetenskap får du lära dig om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Teknikvetenskap ska ge dig fördjupade kunskaper i teknik, matematik och fysik. Teknikvetenskap är en av inriktningarna på Teknikprogrammet som ger dig en stabil grund att stå på och som förbereder dig väl inför studier på universitet eller högskola.
Teknikprogrammet är programmet för dig som är intresserad av utveckling, tekniken vi lever i och morgondagens teknik. Du som person ska vara intresserad av din omvärld och ha viljan att utveckla din kreativitet och skaparglädje. Teknikprogrammets mål är att du ska bli den som hittar lösningarna för framtiden.
På Teknikprogrammet kommer du tillsammans med dina klasskamrater utvecklas genom att experimentera, pröva, utveckla och skapa. På Teknikprogrammet får du inte bara teoretiska kunskaper, du får också möjligheten och pröva dina egna idéer. På Teknikprogrammet får du misslyckas och testa igen, det är så man lär sig och i slutändan når sina mål.
Studera vidare efter teknikvetenskapsinriktningen
Teknikprogrammet med inriktning Teknikvetenskap är ett högskoleförberederande program som förbereder dig för studier tekniska områden. Inom dessa tekniska områden kommer fysik, matematik och teknik vara huvudämnen. Du får också lära dig mycket om entreprenörskap med tanke på att det blivit allt viktigare inom alla branscher och yrkesroller. Att förbereda sig inför entreprenör-tänkandet innebär att du som elev får ta risker, vara kreativ och handlingskraftig, samarbeta och använda det nätverkande arbetssättet. Entreprenörskap handlar om att se möjligheter och utveckla förmågan att utsätta dig själv för nya situationer. Du får träna att stå för idéer och uppfattningar och kunna förklara dem för andra på ett inspirerande sätt.
Kommunikation och IT har blivit allt viktigare i dagens samhälle och framför allt för digitala projekt, risk- och kvalitetsanalyser, planering och genomförande av projekt för kunder och användare. Som teknisk kommunikatör kan du ingå i organisationers kommunikationsavdelningar, kvalitetsteam, projektorganisationer och kravteam.
Jobba efter Teknikprogrammet
Supportteknikern/helpdeskteknikern
Som supporttekniker arbetar du ofta i helpdesk (en hjälpresurs) som hjälper till att felsöka problem med datorer åt kunder eller kollegor.
Driftteknikern
Driftteknikern sköter underhåll av servrar, infrastruktur och applikationer. Både som drifttekniker och supporttekniker är man expert på datorer. Driftteknikern inom IT arbetar med att lösa stora som små problem inom IT-driften. Ofta skiljer man på inhouse då man som drifttekniker har helhetsansvaret för driften på arbetsplatsen. Att lösa supportärenden, utföra installationer av applikationer, system och servrar är också vanliga arbetsuppgifter. Driftteknikern kan även ha rollen som beställare och koordinator, när man får många av tjänsterna utförda externt (outsourcing). Som drifttekniker kan man också arbeta i en drifthall och ha det totala ansvaret för stordriften av tekniska miljöer - där är automatik och övervakning de vanligaste uppgifterna.
Programmeraren
Programmeraren är med och skapar framtidens datorprogram. Arbetet kräver samarbetsförmåga och noggrannhet samt ett väl utvecklat logiskt tänkande. På en del arbetsplatser finns specialiserade programmerare som skriver mer omfattande programmeringsuppgifter. På andra ingår programmeringen i systemutvecklarens uppgifter.
Programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel eller spel för mobiltelefoner till avancerade styrsystem för tillverkning inom industrin. Vanligen arbetar programmeraren utifrån riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren dragit upp eller diskuterar själv förutsättningarna med beställarna av programmet. Gränserna mellan systemutvecklare och programmerare blir allt mer flytande.
Här kan du även se fler yrken du kan bli efter Teknikprogrammet!