👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?

10 jan 2021
FRÅGA
Hej! Jag har mått lite dåligt nu angående mina studieval. Jag tar nämligen studenten i år. Jag går i vård linjen men jag går inte i nationella programmet då jag saknar engelskan. Jag har alltid velat bli läkare ser har varit en dröm. Men pga saker som skett i livet har jag inte kunnat gå i natur då jag i 9an kom ut med F i allt förutom 7 ämnen. Jag vill gärna bli läkare, men det som gör mig ledsen är att, jag vet att jag efter gymnasiet måste läsa komvux, eng grund, eng 5&6, sedan matte 2 samt sve 3. Och efter det måste jag läsa naturbasår, när jag sedan är klar med det så avgörs det ju om jag får A i allting nu på gymnasiet och komvux samt naturbasåret så kan jag ju söka in till universitetet för läkare men jag vet att jag inte är så duktig att få A i allting. Om jag får tex A i vissa ämnen på gymnasiet och sen B,C, D,E i resterande samt komvux och naturbasåret måste jag läsa då göra högskoleprov för att se om jag kan bli antagen till läkarlinjen? Och hur ofta kan man göra högskoleprov?
Kan man få hjälp hur man ska träna inför ett högskoleprov?
Finns det hjälp på komvux som man kan få tex för vissa ämnen? Eller vart kan man hitta en coatch och betala för att få studiehjälp på komvux?
Allt känns så svårt. Kan du snälla förklara hur man går tillväga med allting jag berättat från dagen jag tar studenten till att bli läkare ifrån mitt fall?
Tack!

Svar:

12 jan 2021

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Om du går Vård-och omsorg så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet. Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven. Man kan göra högskoleprovet två gånger varje år och det finns kurser och guider man kan följa om man vill ha ett stöd inför proven. Det finns mycket information att hitta på nätet för den som vill veta hur man ska plugga inför provet. 

En annan chans att komma in på Läkarprogrammet är alternativt urval. Här kan du läsa mer om hur du ansöker via alternativt urval till de skolor som erbjuder läkarprogrammet. 

Prata med din Studie-och yrkesvägledare i skolan om vad du kan göra för att komma närmare behörigheten under din gymnasietid. Det du inte hinner med kan du sedan läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår. Ta en sak i taget och gör ditt bästa!

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information