Har man rätt till särskilt stöd i gymnasiet?
Jag har lite frågor om särskilt stöd i gymnasieskolan.
Jag undrar vilka rättigheter jag som elev har och vad som jag kan kräva av min skola.
Jag trivs inte gymnasieskolan som jag går på och mår dåligt av att vara där. Varje dag i skolan är en kamp för mig som är mycket svår att övervinna.
Har haft det jobbigt i skolan så länge jag kan minnas och jag gillar inte känslan av att ha massa människor runtomkring mig. Speciellt är det jobbigt att vara nära jämnåriga. Jag har fått några diagnoser under de senaste fem åren men de har inte lett till några förbättringar för mig. Skolan är en stor orsak till dessa.
Om jag fick önska skulle jag vilja kombinera undervisning i skolan med distansundervisning. Jag undrar om detta är något som jag kan kräva av min skola.
Har direkt inte svårt för mig ämnesmässigt med skolan, utan det är det sociala som är problematiskt för mig. Jag upplever dessutom att jag studerar bättre hemma än i skolan på grund av att jag mår så dåligt av att vara i skolan.
Jag är ganska övertygad om att min situation skulle bli bättre om min önskan är möjlig.
Därför undrar jag om det är en möjlighet som finns och om jag kan kräva det av min skola. Jag är rädd för att min skola skulle neka mig mitt förslag och då ser jag bara en enda utväg vilken är att hoppa av och detta vore ju förfärligt för mig.
Tack på förhand,
Svar:
Hej,
Vad tråkigt att höra att du har det jobbigt i skolan!
Skolan ska göra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen om en elev behöver det. Det här kallas för extra anpassningar. Om anpassningarna inte är tillräckliga kan eleven även ha rätt till särskilt stöd.
Skolan ska också utreda en elevs behov av särskilt stöd om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Oftast gör lärare och personal ur elevhälsan utredningen. Om den visar att du behöver särskilt stöd ska skolan ta fram ett åtgärdsprogram, det vill säga en skriftlig, konkret plan för vilken form av särskilt stöd som du behöver. Distansundervisning kanske kan vara en av lösningarna men det är rektorn som fattar beslut om det. Så kontakta skolans rektor så kan ni boka in ett samtal för att diskutera detta.
Om du mår psykiskt dåligt i skolan behöver du också gå till din kurator, skolpsykolog eller sjuksköterska i skolan och berätta hur du mår. Då kan du få hjälp av skolans elevhälsa att ändra på din situation och hitta lösningar.
Lycka till! /Petra,SYV
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information