Vad gör man om man är otrygg i gymnaiset?
Vår son nu 17 år vill studera! Hans dröm är att gå på KTH och vidare studier i Japan! Han går andra året på teknikprogrammet. Han har bytt skola till år två. Miljön bland eleverna är hård och bara killar. Vår son är en mjuk kille med ADD och dyslexi. Vi har kontakt med BUP som i sin tur har kontakt med den aktuella skolan. Dock blir det inte någon bättring….
Idag har panikångest och panikattacker. Han vill studera men det går inte i den aktuella skolan och klassen.
Han kan nu tänka sig att byta program och läsa estetisk.
Vi har försökt kontakta olika skolor men kommer inte vidare. Vi har nu panik. Vi som föräldrar går med en rädsla att vår son ska göra något dumt med sig själv!.
Han behöver komma i ett nytt sammanhang med bra klasskamrater!
Finns det något stöd och ngn hjälp! Både för honom och för oss föräldrar!
/Orolig pappa!
Svar:
Hej,
Vad tråkigt att höra att er son mår dåligt i skolan! Det är skolans skyldighet att hjälpa honom att trivas. Skolpersonal och andra vuxna kan göra en orosanmälan till socialtjänsten om de är oroliga för ett barn eller en ungdom. Men tar det för lång tid för skolan att göra något åt problemen så är det smart att ni kollar på andra alternativ.
Det brukar vara lättare att byta om man väljer att fortsätta på samma program men i en annan skola, men vill han byta program kan han göra det också. Efter gymnasiet finns ju till exempel möjligheten att gå tekniskt basår för att få behörigheten man saknar till en teknisk utbildning.
När ni letar ny skola ska ni höra av er direkt till skolan ni är intresserade av att byta till och höra om de har möjlighet att ta emot honom. Man kan kontakta både studie- och yrkesvägledare och rektor på den skolan. Det kan vara svårt att hitta så kontakta så många skolor som ni känner att kan vara aktuella.
Jag rekommenderar också att ni frågar den nuvarande skolan vad de kan göra för att han ska kunna gå kvar där eftersom det är deras skyldighet att se till att han är trygg. Kan de till exempel erbjuda honom att gå på distans tills de kommit tillrätta med problemen om inget annat funkat? Det är också deras skyldighet att ge honom er och stöd i det här. Skolans elevhälsa bör ju redan vara insatta i detta men om inte så ta kontakt med exempelvis skolkurator, skolpsykolog eller rektor.
Kontakta Skolinspektionen om du inte är nöjd med skolans och stadens hantering. Att må dåligt eller känna sig otrygg i skolan är en anledning att anmäla en skola. om ni inte redan har kontakt med vården, i form av psykolog och liknande, så rekommenderar jag det också.
Vänligen/ Petra,SYV
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information