Tycker du om att arbeta praktiskt med händerna, samtidigt som du får lära dig om den senaste tekniken? Dagarna blir roligare när du varvar teori och praktik för att tillämpa dina nya kunskaper, högt som lågt. Tycker du att det låter spännande? Då kan el- och energiprogrammet vara perfekt för dig.
Äntligen får du bestämma vad du själv vill läsa och är intresserad av, välkommen till gymnasiet! Det finns många val och inriktningar, vilket innebär att det finns en utbildning för alla – dig med! Välj ett program som du är intresserad av och vill lära dig mer om, så kommer du att hitta utbildningen som är perfekt för dig.
Hitta skolor med el- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet är en utbildning för dig som tycker om att jobba med händerna. Under utbildningen får du jobba med olika typer av installationer, underhåll och reparationer. Oavsett om du vill bli distributionstekniker, installationstekniker, servicetekniker eller industritekniker, kan du läsa el- och energiprogrammet. Det är ett brett yrke med olika inriktningar och varierande uppgifter, men gemensamt för alla är att tekniken och det praktiska utförandet ligger i fokus. Det viktigaste är att du har ett intresse för elektronik, teknik, är nyfiken och tycker det är kul med den senaste utvecklingen.
5 fördelar med el- och energiprogrammet
1. Du kan börja arbeta inom din inriktning direkt efter examen, och för dig som vill avancera är du behörig att göra din lärlingsperiod på ett spännande företag för att få ditt yrkescertifikat.
2. Du får göra minst 15 veckors praktik på ett spännande företag och applicera dina nya kunskaper
3. Du får en djupare förståelse för hur vi kan bygga mer hållbara samhällen och kan vara med och bidra till en positiv förändring.
4. Arbetsmarknaden är ljus, speciellt för installations- och servicetekniker. Sverige kommer att vara i behov av tiotusentals elektriker inför de kommande förändringarna av energisystem.
5. El- och energiprogrammet är en bred yrkesutbildning med olika inriktningar så att du bäst kan matcha det med dina egna intressen.
- Dator- och kommunikationsteknik
- Elteknik
- Energiteknik
- Automation
Källa: Svenska Elektrikerförbundet