“Jag kände inte att vuxenvärlden hade tagit mig på allvar”
I podcasten Gymnasievalspodden möter gymnasium.se Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström. Hon berättar om hur hon gick från ung och frustrerad till engagerad gymnasieelev som lyckades kombinera skolan med en spirande politikerkarriär.
Som ung tonåring väcktes Hannas intresse för miljön och hon bar i flera år runt på en ilska över att ingen vuxen tycktes reagera på klimathotet.
- Jag hade ingen aning om vad man kunde göra, så jag gick bara runt och var sur. Men en dag sprang jag in i en bekant, berättar Hanna.
Det visade sig att vännen var engagerad i ett ungdomsförbund och skulle gå och dela ut valsedlar. Hanna blev nyfiken och ville ta reda på mer om hur man kan engagera sig politiskt.
- Måste man göra ett IQ-test för att vara med? Måste man vara över 18? Kostar det massa pengar?
Frågorna var många och det tog några månader innan Hanna tog mod till sig och kom i väg på sitt första partimöte. Där och då i partilokalen, 15 år gammal startade hon sin politiska resa och hon hittade äntligen en trygg och inspirerande miljö för ideéutbyte och diskussioner.
- Jag kände inte att någon från vuxenvärlden hade tagit mig på allvar, säger Hanna i intervjun med gymnasium.se.
Hur blir man politiker?
Att Hanna Lidström skulle komma att jobba med politik som vuxen var ingen självklarhet. Hon började plugga till både möbelsnickare och lärare innan hon bestämde sig för att satsa på politiken på heltid. I Gymnasievalspodden pratar vi om hur man blir politiker och vilka förkunskaper och utbildningar politiker brukar ha. Många politiker har en liknande akademisk bakgrund - något som Hanna inte tycker är helt bra.
- Jag tror politiken blir sämre av att alla har ganska lik bakgrund och utbildning, funderar Hanna.
“Så knäckte jag koden”
Att balansera gymnasiet med ett politiskt engagemang var svårt i början, berättar Hanna.
Men så hittade hon sätt att jobba effektivt i skolan och få tid över till saker hon tyckte var roliga - som till fritiden och politiken.Lyssna på om hur hon “knäckte koden”, som hon säger i Gymnasievalspodden.
Hannas 3 bästa tips för att lyckas balansera politik med gymnasiestudier:
- Gör klart dina skolgrejer i skolan och lyssna aktivt på lektionerna
- Om du har lättare att lära dig genom att lyssna än att läsa - be någon som kan att hen förklarar för dig!
- Använd samma innehåll och texter i skolan som i politiken, ex. skriv en uppsats om ett förslag du fört fram inom politiken
Vill du veta mer?
Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vilka är dina bästa pluggtips? Vilka förkunskaper behöver man ha för att bli politiker? Detta och mycket mer svarar Hanna på i Gymnasievalspodden, med gymnasium.se:s Eleonora Jevrell.
Gymnasievalspodden är en podcast från gymnasium.se - Sveriges största söktjänst för gymnasieskolor.Lyssna på podden här!
Följ oss / prenumerera:
gymnasium.se: @gymnasium.se
Hanna Lidström: @hajhanna