👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Pia Berg krossar myten om yrkesprogrammen

Är det möjligt att ta studenten på en fredag för att sen ha fast jobb måndagen därpå? Så såg verkligheten ut för Pia som gick bygg- och anläggningsprogrammet. Pia vill få fler att söka sig till ett yrkesprogram genom att visa att möjligheterna till jobb och vidarestudier efter studenten är oändliga.

Pia Berg är målarmästaren som idag jobbar som coach, föreläsare och ledarskapsutvecklare inom byggbranschen. På gymnasiet gick hon bygg- och anläggningsprogrammet. Några av Pias hjärtefrågor är att krossa myten om yrkesprogrammen och att få fler att vilja söka sig till ett yrkesprogram genom att visa att möjligheterna till både jobb och vidare studier efter studenten är oändliga.

Är det möjligt att ta studenten på en fredag för att sedan ha fast jobb måndagen därpå? Så såg verkligheten ut för Pia som gick bygg- och anläggningsprogrammet och blev anställd på sin praktikplats. Yrkesutbildningen gav Pia en chans att bli vuxen tidigt. Och valet? Det var självklart!

– Jag lockades av att vara på språng, att få se olika arbetsplatser och att få skapa något med händerna. Att få röra mig om dagarna. Jag visste att jag ville ha jobb direkt efter skolan så att jag skulle kunna tjäna pengar och göra saker som jag gick och drömde om, som att resa och flytta hemifrån. Jag visste att det fanns fullt av jobb där ute, därför kändes valet givet.

Stora fördelar med att komma direkt ut i arbetslivet

Fördelarna med att komma direkt ut i arbetslivet efter skolan var många för Pia. Att tidigt få tjäna egna pengar och ta mycket ansvar gav henne möjlighet att göra sådant som hennes vänner inte kunde i samma ålder. Hon märkte också hur hon utvecklades som person i och med ansvaret att ha ett heltidsjobb.

– Det här passade mig perfekt, jag fick vara ute och röra på mig! Jag behövde inte gå till samma kontor varje dag vilket jag uppskattade. Jag kunde jobba som målare en vecka på ett ställe för att sedan göra ett större jobb och vara fem-sex veckor på ett annat ställe. Att få jobba med kroppen var skönt och det var synligt det jag gjorde. Mina kollegor och jag hade väldigt roligt tillsammans, vi slet och stressade ibland men vi var ett team. Jag utvecklades mycket av det och hade plötsligt råd att resa jorden runt och flytta hemifrån, vilket mina vänner inte kunde på samma vis.

Arbetslivserfarenheten viktig inför vidare studier

Att ha arbetat, rest och flyttat hemifrån tidigt ser Pia som stora fördelar när det sedan var dags att läsa vidare. Yrkes- och livserfarenheten gav viktiga insikter som underlättade valet av vidareutbildning. Idag har Pia över tjugo års erfarenhet från byggbranschen – både som anställd och som egenföretagare. Hon är även utbildad coach och hälsopedagog, har en magisterexamen i praktisk filosofi och en lärarexamen.

– Jag har hunnit med så otroligt mycket! Folk undrar hur jag har hunnit med allt, men det är ju för att jag började jobba när jag var arton. En fördel med att plugga vidare senare i livet är att du har större koll på vem du är och vilka drivkrafter som är dina egna. Det är lättare när du är 30 än när du är 17 att försöka lista ut det. Där har jag bygg- och anläggningsprogrammet att tacka eftersom jag hade möjligheten att börja jobba snabbt.

Våga ta steget in i en föränderlig bransch

Oavsett om du vill jobba som hantverkare, arbetsledare eller ingenjör så är ett yrkesprogram den bästa grunden att stå på, menar Pia. För även om du går i tankar om att plugga vidare så är det en stor fördel om du varit yrkesverksam i branschen innan.

– Din trovärdighet ökar om du kommer från golvet. Har du gjort den resan kan ingen ta den ifrån dig. Det är mycket svårare att gå åt det andra hållet. Väldigt få väljer att först bli civilingenjörer för att sedan bli en grym snickare. Det är ett karriärsteg som räknas som ett steg nedåt och just därför är det lite coolare och smartare att gå den andra vägen.

Att yrkesprogrammen dragits med dåligt rykte och ett minskat söktryck finns det flera förklaringar till. Pia tror att en orsak är att yrkesprogrammen varit för bekväma eftersom de tidigare haft ett högt söktryck. De har inte hängt med när samhällsutvecklingen gått väldigt fort och missat att det är en ny generation unga människor som nu behöver mötas. Dessutom har nidbilden av dessa program och branscher inte varit så trevlig. För dem som tvivlar på om de ska välja ett yrkesprogram, eller om byggbranschen är något för dem, vill Pia vara tydlig.

– Det är viktigt att tala om för dem som vill söka att det här är en rolig bransch och att de nu inte behöver gå in och anpassa sig så som det var förr. De har själva just nu alla möjligheter att förändra bilden av yrkesprogrammen.  Och är det någon gång man kan gå in och förändra så är det precis just nu, för branschen är mottaglig. Det finns massor av möjligheter som inte fanns för 20 år sedan. Känner man att det här verkar roligt och att man vill det här, så ska man definitivt göra det. Gå in och bestäm dig för att påverka!

Dörren till vidare studier står öppen

Genom att lyfta fördelarna med ett yrkesförberedande program och påminna om att du idag kan välja att bli behörig för vidare studier, tror Pia att attityden till yrkesprogrammen kan förändras.

– Läser du din behörighet är alla dörrar öppna! Det är inte yrkesprogrammen i sig som begränsar valmöjligheterna till vidare studier, det är snarare en attityd som du möjligtvis blir intalad eller uppfostrad i. Det är en myt man behöver slå hål på. Personligen skulle jag önska att alla yrkesprogram skulle vara högskoleförberedande.  

5 fördelar med att gå ett yrkesförberedande gymnasieprogram

1. Du får jobb! Om du sköter dina kort rätt kan du få jobb direkt när du slutar skolan. Och den prognosen ser ut att fortsätta i några år till.

2. Ett yrkesprogram är en perfekt plattform att växa på som människa, för att sedan ta dig vidare om du vill.

3. Du tjänar en bra lön tidigt – även som ung!

4. Det är roligt att skapa med händerna! Det synliga resultatet är väldigt givande.

5. Arbetskraften och de praktiska erfarenheterna behövs! Det pratas mycket om AI och robotar, även inom dessa branscher, men det går trögare där. AI kommer inte kunna lösa allt praktiskt arbete.


Annonser