👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Tips: Industritekniska programmet

I den här artikeln får du veta mer om Industritekniska programmet. Vilka inriktningar finns det? Är det lätt att få jobb efter att ha läst Industritekniska programmet och vilka yrken kan man ha? 

Tips - Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är ett bra val för gymnasiet

Funderar du på vad du ska välja för program i gymnasievalet? I den här artikeln sätter vi fokus på just Industritekniska programmet. Efter att ha läst programmet finns det goda chanser att få jobb och du har många spännande yrken att välja på. Läs vidare för att få reda på mer!

Visste du det här om Industritekniska programmet?

Industritekniska programmet leder till ett tekniskt avancerat yrke. Det handlar alltså inte om enklare former av industriarbeten. På dagens industrier krävs det att du har kunskap om modern teknik som datorer och avancerade system samtidigt som du också ska vara en skicklig hantverkare. Det här gymnasieprogrammet ger dig kunskap om just industriell teknik och industritekniskt skapande. 

Som elev på Industritekniska programmet får du vara ute på arbetsplatsförlagt lärande (APL). Under din APL är du ute och arbetar på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. Genom APL får du testa på ditt valda yrke på riktigt samtidigt som du kan knyta viktiga kontakter för framtiden.

Exempel på yrken du kan ha efter Industritekniska programmet

Det finns fyra inriktningar att välja mellan på Industritekniska programmet; driftsäkerhet och underhåll, processteknik, produkt och maskinteknik samt svetsteknik.

Yrken efter att ha läst Driftsäkerhet och underhåll:

  • Automationstekniker
  • Resemontör
  • Underhållsmekaniker

Yrken efter att ha läst Processteknik:

  • Laboratorietekniker inom kemisk industri
  • Processoperatör
  • Processtekniker

Yrken efter att ha läst Produkt och maskinteknik:

Yrken efter att ha läst Svetsteknik:

  • Svetsare
  • Internationell svetsare

Enkelt att få jobb efter Industritekniska programmet!

Efter att ha läst Industritekniska programmet passar det bra att arbeta inom trä- och möbelindustrin. Yrkena här handlar om att arbeta med trä och kan till exempel vara att du arbetar med avancerade maskiner och ritningar. Det är lätt att få jobb inom trä- och möbelindustrin - de närmaste åren kommer det anställas drygt 1000 personer per år här.

Här kan du läsa mer om trä- och möbelindustrin och vad du ska göra för att tjäna 25000 kr i månaden! 

Självklart finns det möjlighet för dig att bli högskolebehörig på programmet

För att få högskolebehörighet på Industritekniska programmet måste du läsa följande kurser och ha godkända betyg i dem: svenska eller svenska som andraspråk 2 (ingår i de programgemensamma ämnena), svenska 3 (möjligt att läsa inom programfördjupningen) och engelska 6 (kan läsas som individuellt val eller som utökat program).

Här hittar du skolor som erbjuder Industritekniska programmet

[Facebook:like]

Tips på andra artiklar:


Annonser