Yrkes-SM i Uppsala
Just nu pågår det största evenemanget i Sverige för yrkesprogrammen: Yrkes-SM i Uppsala! Det är ett evenemang där besökarna möts av både tävlande i olika yrkesgrenar och flera montrar från skolor och branscher som visar upp olika praktiska yrken. Bakom evenemanget står Worldskills Sweden som är ett samarbete med LO, Svenskt Näringsliv och Svenska staten. Vi på gymnasium.se har besökt Yrkes-SM för att se vad som händer!
Vad är Yrkes-SM?
På Gränby sportfält i Uppsala möts vi massor med ungdomar som alla är där i samma syfte, att få lära sig mer om praktiska yrken, yrkesprogram och att se när Sveriges bästa yrkesutövare tävlar om att få platsa i Yrkeslandslaget. Men vad är egentligen Yrkes-SM och hur fungerar det? Vi möter upp Ida Olsson som arbetar som kommunikatör för Worldskills Sweden. Hon förklarar för oss vad Yrkes-Sm är:
“Syftet med Yrkes-SM är att öppna upp ögonen för olika yrken och yrkesprogram, både för eleverna men också deras föräldrar”
Det är väldigt många olika yrken på plats under Yrkes-SM, allt från måleri och mekanik till frisör. Målet är att representera så många praktiska yrken som möjligt och visa upp hur roliga de är! I många montrar får besökarna möjlighet att prova på yrken och uppgifter för att se vilken talang de kan ha. Från början handlade evenemanget endast om tävlingarna och Yrkes-SM men har vuxit och breddat sig till att bli en stor mässa.
Många tävlingar på samma plats
I Yrkes-SM tävlar elever från skolor i hela Sverige i grenar kopplade till deras yrkesutbildningar. Vinnarna i SM får ta plats i yrkeslandslaget för att sedan tävla i Yrkes-EM och Yrkes-VM! Ett viktigt mål med Yrkes-SM är att skapa ambassadörer för utbildningarna och yrkena som kan visa upp sin profession. Totalt är det tävlingar i 40 olika yrken, och för att delta blir du uttagen av skolor och branscher. Tävlingarna är inte bara individuella utan det finns även flera tävlingar där du arbetar i par eller lag.
Många fördomar mot yrkesprogrammen
Ida berättar att yrkesprogrammen och utbildningarna har ett problem med att det finns många fördomar mot dem vilket visar sig genom sjunkande antal elever som börjar studera, utan väljer studieförberedande utbildningar istället.
“Många tror att det varken finns jobb, status eller pengar inom praktiska yrken när det egentligen är tvärtom, eleverna från yrkesprogram går ut direkt i jobb med väldigt bra ingångslöner”
Worldskills vill spräcka myterna som finns kring yrkesprogrammen, inte bara för eleverna utan även för deras föräldrar.
Evelina ser en blomstrande framtid
Vi går vidare och stöter på Evelina Wåhlstedt som knyter blomkransar mitt i ett sprudlande blomsterhav. Evelina är 20 år och studerar på Hantverksprogrammet med inriktning Florist på Praktiska gymnasiet i Uppsala. I montern hon arbetar visar hennes skola upp floristyrket och besökare får komma förbi och själva testa att skapa blomsterarrangemang. Det är Evelinas första gång på Yrkes-SM och hon tycker att det är kul att få visa upp sitt yrke och att så många är intresserade av det. Hon berättar att hon valde inriktningen mot florist eftersom hon gillar att vara kreativ och få arbeta med händerna. Evelinas råd för de som ska välja gymnasium är att välja något som man brinner för.
“Välj det som du känner för och som du tycker verkar kul, det är inte ett livsavgörande beslut”
Framtiden ser hon ljust på, hon tänker arbeta direkt efter gymnasiet och kanske någon gång starta ett eget företag.
Yrkesprogram som ett självklart val
I Relitahallen möts vi av ungdomar som svetsar, bygger murar, reparerar bilskador och mycket mer: i denna hall pågår massor av tävlingar konstant under evenemanget. Vi träffar Fanny Sjöstedt som är funktionär på Yrkes-SM för en monter där besökare kan få prova på lackeringsyrket genom att testa deras färgseende. Fanny är 18 år och studerar Fordons- och transportprogrammet med inriktning mot Lackering på Uppsala Yrkesgymnasium Jälla. Hon trivs mycket bra på sin skola och berättar att det alltid är mycket folk där och att det är en stark gemenskap bland eleverna. Att hon valde lackeringsutbildningen var ingen slump:
“Jag har alltid varit intresserad av bilar och motorer, och jag ville inte studera något alltför teoretiskt efter högstadiet utan hellre få lära mig praktiskt”
Fanny tycker att praktik ute på företag har varit väldigt givande och har hjälpt henne att förstå vad hon vill arbeta med i framtiden. Efter studenten hoppas hon kunna få fortsätta arbeta på sin praktikplats.
En bransch som ropar efter personal
Innan vi åker hem från Yrkes-SM och Uppsala så träffar vi Staffan Westman som är vice VD för Frisörföretagarna som arbetar med att försörja branschen med nya frisörer. Han ser just nu en trend av att färre väljer att studera till frisör än jämfört med för fem år sedan.
“Om du går tillbaka fem år så kunde du se att det fanns en konkurrens om jobben som frisör, vilket inte finns idag utan nu är du i princip garanterad jobb efter din utbildning som frisör”
Orsaken till att färre väljer att studera till frisör beror på att många elever vill studera mot högskoleförberedande program istället berättar Staffan. Tyvärr är det många elever som inte uppfattat att det går att lägga till kurser för att nå högskolebehörighet även på yrkesprogrammen. Staffan ser ändå väldigt ljust på framtiden och han tror att en utveckling av frisörutbildningarna finns i specialiseringar mot stylist och barberare. Tidigare så har yrket varit väldigt kvinnodominerat men intresset för klippning och rakning har ökat bland killar under de senaste åren och Staffan hoppas på att det ska bli möjligt att utbilda sig mot just barberare på gymnasiet.