👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så lyckas du med gymnasiearbetet på yrkesprogrammet

Går du ett yrkesprogram och har funderingar kring hur du ska gå tillväga med ditt gymnasiearbete? Här får du tips och råd för att genomföra ditt gymnasiearbete på bästa sätt.

Gymnasiearbete i en yrkesexamen ska visa att du är förberedd för arbete inom det yrke du utbildar dig till. Det kan till exempel vara frisör, elektriker, servitör, barnskötare eller betongarbetare. Gymnasiearbetet ska pröva din förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter inom yrkesområdet.



Går du ett högskoleförberedande program? Här hittar du tips för ditt gymnasiearbete

Vad ska ditt gymnasiearbete innehålla? 

Du planerar, genomför och utvärderar din uppgift. Arbetet kan också utformas så att det ger möjlighet att pröva ditt yrkeskunnande i företagsliknande arbetsformer. Tänk på att ditt gymnasiearbete ska vara utformat utifrån det yrkesprogam som du går och riktat mot det yrket du läser till. 

📝Planering

I din planering ska du kunna motivera val av arbetsuppgift. Exempelvis hur du ska gå tillväga, vilka verktyg och utrustning som du kommer att använda för att genomföra uppgiften.

💪Genomförande 

Under denna delen ska du utföra och genomföra den valda arbetsuppgiften. Ett tips är att dokumentera denna delen så blir det enklare att utvärdera ditt arbete.

🧠Utvärdering och reflektion

Ditt gymnasiearbete ska även innehålla en utvärdering och reflektion. Här reflekterar du kring din planering, hur genomförandet gått och om du hade kunnat göra något annorlunda. 

Ditt gymnasiearbete kan utföras

  • I skolmilljö
  • På en arbetsplats
  • I UF-företag

Det finns också möjlighet att åka utomlands och göra ett projekt. Exempelvis kan du som går på barn-och fritidsprogrammet volontärarbeta på ett barnhem utomlands för att sedan redovisa arbetet när du kommit hem. Om du har en bra idé – ta upp den med din handledare.

Ett prov i ditt yrkeskunnande

För dig som går Hantverksprogrammet, inriktning florist, kan ditt gymnasiearbete till exempel bestå av att ansvara för att skapa blomsterarrangemang och dekorera ett bröllop. I gymnasiearbetet ingår då allt i från planering, till utförande och utvärdering efteråt.

För en elev som går servitör på restaurang- och livsmedelsprogrammet kan gymnasiearbetet bestå av att planera en kväll med en trerättersmiddag för ett sällskap på tio personer. Eleven ska tillsammans med kökselever planera mat och dryck, servering och logistik samt servering, dukning och efter sällskapet gått även stämma av kassa och skriva kassarapport.

På Skolverket hittar du exempel på hur gymnasiearbeten inom yrkesprogram kan se ut.

Så kommer du igång med ditt gymnasiearbete

  • Välj arbetsuppgift
  • Samla material och idéer
  • Planera genomförandet av arbetsuppgifter
  • Genomför arbetsuppgifter
  • Skriv rapport
  • Muntlig redovisning
  • Utvärdera gymnasiearbetet


Vill du ta reda på vilken examen du får efter du gått ut gymnasiet?

Efter dina tre år på gymnasiet kan du antingen få en högskoleförberedande examen eller en yrkesexamen. 

Läs mer om vilken examen du kan få här 


Källa: Skolverket

Kommunikationsteamet

Kommunikationsteamet

gymnasium.se (Visa mer)
Den här artikeln är skriven av kommunikationsteamet på gymnasium.se. Vi vill skapa lärorikt, intressant och inspirerande innehåll som kan hjälpa dig att göra rätt gymnasieval. Vi tar bland annat fram information om allt från program och unika profiler till pluggtips och spännande reportage. Vi som ingår i kommunikationsteamet har tillsammans en lång och bred erfarenhet inom kommunikation. Här jobbar bland annat journalister, digitala strateger, grafiker och retoriker som alla delar samma vision – att hjälpa dig med ditt gymnasieval! (Mindre)

Om

Den här artikeln är skriven av kommunikationsteamet på gymnasium.se. Vi vill skapa lärorikt, intressant och inspirerande innehåll som kan hjälpa dig att göra rätt gymnasieval. Vi tar bland annat fram information om allt från program och unika profiler till pluggtips och spännande reportage. Vi som ingår i kommunikationsteamet har tillsammans en lång och bred erfarenhet inom kommunikation. Här jobbar bland annat journalister, digitala strateger, grafiker och retoriker som alla delar samma vision – att hjälpa dig med ditt gymnasieval!

Annonser