Om utbildningen
Bageri och konditori på Tingvallagymnasiet
Du som studerar här får kunskap som kan användas i hela världen.Inom kök, bageri, bar och servering utvecklas branschen ständigt. Det är omväxlande och kreativa yrken där det erbjuds många arbetstillfällen.
Kraven på restaurang- och livsmedelsbranschen ökar. Förutom att de produkter som säljs ska smaka gott, så ska de vara nyttiga, se aptitliga ut och vara framställda i en hygienisk miljö. Dessutom vill kunderna ha bra service.
Första läsåret provar du på alla tre inriktningarna. Därefter bestämmer du dig för vilken yrkesinriktning du ska välja: bageri, kök eller servering.
Tillverkning från grunden
Hos oss får du lära dig allt ifrån hur du använder olika råvaror fram till färdiga mat- rätter, drycker och bakverk. Näringsinnehåll, personlig hygien, lagarbete och kundbemötande är viktiga steg längs vägen.
Du får också använda din skaparglädje och kreativitet när du lägger upp mat, dekorerar, dukar upp och serverar.
Första läsåret provar du på alla tre inriktningar. Därefter bestämmer du dig för vilka yrkesinrikning du ska välja: bageri, kök eller servering.
Praktik
Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagd, APL, vid restauranger, bagerier och andra företag.
Högskolebehörighet
Utbildningen ger dig möjlighet till en grundläggande alternativt särskild högskolebehörighet.
Kursplan
INRIKTNING BAGERI OCH KONDITORI 300 POÄNG
- Bageri 1 100 p
- Konditori 1 100 p
- Choklad och konfektyr 100 p
Programfördjupningar Bageri och konditori 900 poäng
- Bageri 2 200 p
- Bageri 3 100 p
- Bageri 4 100 p ¨
- Konditori – specialisering 100 p
- Konditori 2 200 p
- Konditori 3 100 p Konditori 4 100 p
INRIKTNING KÖK OCH SERVERING 300 POÄNG
- Matlagning 1 100 p
- Mat och dryck i kombination 100 p
- Servering 1 100 p
- Programfördjupningar Kök 900 poäng
- Livsmedels – och näringskunskap 2 100 p
- Matlagning – specialisering 100 p
- Matlagning – specialisering 100 p
- Matlagning 2 200 p
- Matlagning 3 200 p
- Matlagning 4 200 p
Programfördjupningar Servering 900 poäng
- Barteknik 100 p
- Drycker 100 p
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering 100 p
- Frukost och bufféservering 100 p
- Arrangemang 100 p
- Matsalshantverk 100 p
- Servering 2 200 p
- Service och bemötande 2 100 p
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Bageri & konditori
Du söker programmet via antagningskansliet Elevantagningen i Karlstad. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Gymnasieförvaltningen, Elevantagningen651 84 KARLSTAD
Telefon: 054-540 13 08
Mejladress: elevantagningen@karlstad.se
Kontakta skolan
Tingvallagymnasiet är Karlstads äldsta skola – men mycket har hänt sedan vi grundades. Vi har bevarat våra vackra anrika lokaler, men här ryms idag även toppmoderna utbildningar, företagsamhet, entreprenörskap, internationella relationer och nära samarbeten med företag och näringsliv. Vår skola...