Om utbildningen
Jobba inom bygg och anläggningsbranschen
Tycker du om att vara kreativ och hitta praktiska lösningar på problem? På Bygg- och anläggningsprogrammet får du lära dig allt från att bygga, renovera, måla bostäder och lokaler till att anlägga markområden och vägar.
Det här lär du dig på bygg- och anläggningsprogrammet
På bygg- och anläggningsprogrammet har du möjlighet att lära dig att bygga hus från grund till tak samt måla och tapetsera husets väggar. Du kan även välja att istället fokusera på området utanför huset där mark- och anläggningsarbeten ska göras. Allt från att anlägga marken innan byggnation, anlägga vägar och parker till att stensätta uppfarten till huset.
På utbildningen får du grundläggande kunskaper om hur det går till att bygga, från idé till färdig byggnad. Du får också lära dig om hur man planerar, bygger och sköter om ett samhälle (samhällsbyggnad). Du får kunskap om hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt. Du lär dig om branschens olika yrken och arbetsprocesser.
Här får du möjlighet att utveckla din kreativa förmåga och hitta lösningar på olika situationer som uppstår i arbetet. På programmet får du lära dig att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.
Du får lära dig att hantera högteknologiska maskiner och verktyg samt träna dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med moderna metoder. Hos oss får du lära dig att välja utrustning, metoder och att arbeta på ett säkert sätt.
På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att förhindra olyckor och undvika arbetsskador.
Inriktning Plåtslageri
På inriktningen plåtslageri får du lära dig om både byggnads- och ventilationsplåtslageri. Byggnadsplåtslageri innebär att förse byggnader med ett yttre klimatskydd, till exempel plåttak, och ventilationsplåtslageri innebär att bygga ventilationsrör och trummor för ett fungerande inneklimat, i en kombination av design och teknisk funktion. Du kommer att få vara kreativ och hitta egna lösningar.
Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel byggnadsplåtslagare eller ventilationsplåtslagare. Du kommer att få lära dig att jobba med olika verktyg och material. Lagar och bestämmelser och hur du söker information om detta är viktig kunskap.
Det här kan du jobba med i framtiden
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Olika exempel på yrken som du kan söka efter programmet:
- Anläggningsarbetare
- Betongarbetare
- Byggnadsmålare, målare
- Byggnadsplåtslagare
- Glastekniker, glasmästare
- Golvläggare
- Håltagare
- Isoleringsmontör
- Järnvägstekniker
- Murare
- Plattsättare
- Plåtslagare
- Stenmontör
- Ställningsbyggare
- Takmontör, undertaksmontör
- Träarbetare
- Tunnplåtslagare
- Ventilationsplåtslagare
- Väg- och anläggningsarbetare
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Plåtslageri
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!
Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...