👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner

Lars Kaggskolan, i Kalmar
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 182,5
(medelvärde: 207,8)
Ladda ner poängplan
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 182,5
(medelvärde: 207,8)
Ladda ner poängplan
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

En framtid inom fordonsbranschen

Är du intresserad av modern teknik som utvecklas i snabb takt och där det finns varierande och ständigt utvecklande arbetsuppgifter?

På fordons- och transportprogrammet kan du lära dig felsöka och reparera bilar eller tyngre fordon såsom lastbilar och mobila maskiner. För dig som inte brinner för att meka men har ett stort fordonsintresse kan billackering eller reparation av bilskador ett alternativ.

Det här lär du dig på fordons- och transportprogrammet

Du får lära dig att arbeta i en kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. Du lär dig datasystem, tekniken om fordons funktion och konstruktion, reparation och service av fordon samt om transporter. Grafik och formgivning är bra för dig som vill bli fordonslackerare. Mekanik, elektronik och IT är viktiga kunskaper som personbilsmekaniker.

På programmet får du lära dig om olika fordons funktion, konstruktion, olika system och komponenter samt om hur du felsöker, diagnostiserar, reparerar och utför service på olika fordon. Du lär dig hur du transporterar gods på lager och i terminaler.

I fordons- och transportprogrammet ingår även mycket kommunikation, till exempel med medarbetare och kunder.

Programmet utgår från olika arbetsuppgifter som du löser enskilt eller tillsammans med andra. Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ och du får även lära dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet.

På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Inriktning Lastbil och mobila maskiner

Du lär dig om felsökning, komponent- och kretsmätningar, diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen ger möjlighet till vidare fördjupning dig i yrken som till exempel lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, som reservdelsspecialist och liknande.

  • Lastbilsmekaniker - Ju större desto roligare, eller hur? Det här är inriktningen är för dig som har ett intresse för datorer, elektronik och IT men även för mekanik. Du lär dig att jobba med företag som är beroende fungerande lastbilar. Som mekaniker är det bra om du är tekniskt intresserad, gillar att snabbt lösa problem och har ett stort tålamod.
  • Maskinmekaniker - Du får lära dig att jobba som mekaniker. Du gör felsökningar, reparationer och underhåll på stora och tunga maskiner, till exempel grävmaskiner och traktorer. Du lär dig att jobba med kunder vars verksamhet är beroende av att deras maskiner fungerar. Därför är det bra att ha en känsla för service utöver ditt intresse för mekanik, IT och elektronik.
  • Reservdelsspecialist - Du är ofta den som träffar kunden först och du sköter kontakten mellan kunden och verkstaden. Det innebär att du behöver förstå hur mekaniker jobbar men du behöver även ha ett stort intresse för bilar och hur de är uppbyggda så att du kan identifiera vad som saknas och behöver ersättas. Du letar upp reservdelar och tillbehör som kunder efterfrågar och ser till att mekanikerna har de reservdelar som behövs till respektive fordon. Reservdelsspecialister jobbar oftast i verkstäder och yrket passar dig som är bra på att hålla ordning.

Är du intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Kalmar

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Fordons- och transportprogrammet, Lastbil och mobila maskiner så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Lars Kaggskolan
Lorensbergsgatan 56
392 34 Kalmar

På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!

Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...

Läs mer om Lars Kaggskolan och visa alla program.

Sponsrad