Om utbildningen
Industritekniska programmet, Produkt- och maskinteknik
Ny utbildning som börjar hösten 2024!
Är du intresserad av teknik, mekanik, produktion och industri? Det här är programmet för dig som vill arbeta med att ta fram och tillverka produkter inom industrin.
Det här lär du dig på industritekniska programmet
Dagens industrimiljö är en av våra mest innovativa och teknologiskt utmanande arbetsplatser. På programmet får du utveckla din förmåga att använda utrustning, bearbeta material och hantera industritekniska processer. Du lär dig både hantverk och att använda industriell teknik och avancerade tekniska system. På vår skola säkerställer vi en god och trygg arbetsmiljö, oavsett vilket program du går. Du kommer att arbeta med processinriktad och maskinell materialbearbetning. Produktframställning, driftsäkerhet och underhåll vävs samman med robotteknik, PLC, svetsning och annan sammanfogning.
Du lär dig också om hur arbetet på olika arbetsplatser är organiserat, produktekonomi, användning av råvaror och energi samt hur du säkerställer att produkterna håller rätt kvalitet. Utbildningen tar också upp hur valet av material, metoder och teknik kan påverka samhälle och miljö.
Industritekniska programmet på Lars Kaggskolan bygger på ett lärlingsupplägg där kvalitetssäkring för såväl produktion som färdig produkt uppnås. I apl-företagens lokaler finns mycket avancerad utrustning som ger dig som elev en bred kunskapsbas inom industriell teknik och industriteknisk produktion.
Yrkesutbildning för framtidens industri
Yrken som CNC-operatör där man har kompetens inom programmering, såväl som vilka material och ämnen som används. Maskintekniker och verkstadsmekaniker är andra yrken som är attraktiva inom industrin. Det finns även möjlighet att läsa vidare vid yrkeshögskolor med teknisk inriktning.
Inriktning för spetskompetens: Produkt- och maskinteknik
Inriktningen Produkt och maskinteknik leder till att du skall bli en riktigt duktig CNC-operatör och få specialkunskaper inom hantering av verktyg och industriella utrustningar, samt för hantering och bearbetning av ett visst material.
Det här kan du jobba med i framtiden
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen. Olika exempel på yrken som du kan jobba med efter programmet:
- CNC-operatör metall och trä
- Gjutare
- Maskinoperatör
- Maskinsnickare
- Originalare
- Tryckare
- Produktionstekniker
- Sågverksoperatör
- Verkstadssnickare.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Industritekniska programmet, Produkt- och maskinteknik
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
På Kagg skapar vi förutsättningar för din framtid!
Lars Kaggskolan är en av gymnasieskolorna i Kalmarsunds gymnasieförbund. Skolan har cirka 1300 elever och 150 medarbetare. Här finns både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Vi erbjuder en kamratlig och trivsam arbetsplats med engagerade kollegor i en utvecklande miljö. Hjärtligt välkommen...