Om utbildningen
EE: Dator- och kommunikationsteknik
El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik är vi mycket stolta över. På detta program lär du dig allt från datorernas delar till hur att förstå hur Internet of Things (IoT) fungerar. Vårt mål är att göra dig anställningsbar direkt efter gymnasiet. Du har möjlighet att göra praktik på hemmaplan men också ute i Europa. Var beredd att packa väskan!
Fördjupning: Infrastructure
Tänk framåt. Många företag skriker efter nätverkstekniker som behärskar programmering. När du lämnar gymnasiet har kurserna och arbetspraktiken gjort dig väl förberedd för att jobba i nätverksbranschen. Inom fördjupningen Infrastructure fokuserar vi på hårdvaran och inställningar i datorer som gör att allt funkar som det ska. Här lär du dig även bygga och administrera olika typer av datornätverk samt hur hemautomation fungerar.
Om programmet
El- och energiprogrammet med inriktningen dator- och kommunikationsteknik är ett yrkesprogram som fokuserar på samhällets digitala infrastruktur. Efter din examen från NTI Gymnasiet kommer du ha de kunskaper som behövs för att arbeta med olika typer av datorsystem, programmeringsspråk och nätverkssystem. Du får träna på att göra medvetna val för kunna planera, dokumentera och systematiskt utföra arbetsprocesser och diagnostik för att lösa problem.
Om inriktningen
Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ger dig kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Du kommer också utveckla din förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Efter din utbildning hos oss kan du jobba som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker. Programmet är yrkesförberedande, men ger dig från och med höstterminen 2023 även högskolebehörighet.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till El- och energiprogrammet, Dator- och kommunikationsteknik
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Fyrkantens gymnasiesamverkan. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Barn- och utbildningsförvaltningen 971 85 LULEÅ
Telefon: 0920-45 30 00
Mejladress: gisela.kluwetasch@skol.lulea.se
Reportage
NTI Gymnasiet var rätt val för Thor
Thor Sone pluggade Teknikprogrammet på NTI Gymnasiet och jobbar idag som utvecklare på företaget Vobling. I den här intervjun berättar Thor hur det var att studera på NTI Gymnasiet och delar med sig av tips inför gymnasievalet.
Kontakta skolan
NTI Gymnasiet i Luleå – fokus på programmering, tech och design
NTI Gymnasiet i Luleå har ett starkt fokus på programmering, tech och design. Det genomsyrar alla våra utbildningar. Vi vill att alla ska kunna använda teknik utifrån sina egna intresseområden – därför satsar vi på praktiska labbmiljöer, makerspace och VR-teknik...
De har haft en lärare som har fått mångfaldiga klagomål och flera elever har slutat p.g.a dem. Rektorn är passiv och gör inget och lärarna har lite makt i det.