Om utbildningen
Barn och Fritid: Fritid och hälsa
Inriktningen passar dig som gillar att arbeta med människor och vill fördjupa dig inom sport, hälsa och träning. Du kommer möta människor i deras utveckling och leda dem både individanpassat så väl som i grupp.
Inriktningen Fritid och hälsa är en praktisk utbildning där du som elev får vara ute i verksamhet och föreningsliv för att lära dig yrket på riktigt. Elever som söker denna utbildning har ofta ett intresse av att få arbeta hälsofrämjande, som tycker hälsa, träning och kost är viktigt och tar ansvar för den. När du är ute på praktik kan du exempelvis få leda olika grupper inom en idrott där du får lära dig rutiner, förberedelser och vad som ska göras innan, under och efter en aktivitet.
I skolan får du bland annat lära dig om träning, anatomi, fysiologi och fritidsmiljö. Vi kommer läsa om skadeförebyggande träning och hur man lägger upp ett träningsprogram för någon som genomgått en operation eller har en funktionsnedsättning. Beroende på vilken yrkesutgång du väljer att läsa mot kan du fördjupa dig inom det du tycker är intressant.
Kort om Fritid och hälsa
- Du får kunskap om vad hälsa och träning är, vad kost, kostprogram och träningsprogram innebär samt vilka olika träningsformer det finns.
- Teoretiska kunskaper om träningslära, anatomi och fysiologi.
- Du får lära dig och öva på ledarskap samt planera och genomföra aktiviteter, både i grupp och på individnivå i utbildningen inne i skolan samt ute i verksamhet.
- Genom praktiken kommer du ut i arbetslivet på riktigt vilket även ger dig ett brett kontaktnät inom branschen med värdefulla referenser.
- Väldigt goda jobbchanser, du blir eftertraktad på arbetsmarknaden.
- Du får starta upp ditt eget UF-företag inom träning och hälsa och lära dig om entreprenörskap, ekonomi, inköp och marknadsföring.
Högskolebehörighet
Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till några kurser om du vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan du välja bort högskolebehörigheten, om du istället vill fokusera på dina yrkeskurser.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Fritid och Hälsa
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Kalmarsunds Gymnasieförbund. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 865 391 28 KALMAR
Telefon: 0480-45 15 07
Mejladress: gymnasieantagningen@gyf.se
Kontakta skolan
Välkommen till Praktiska Gymnasiet Kalmar
Vi utbildar framtidens arbetskraft. Vårt mål är att du ska ha ett jobb direkt efter studenten, efter ditt livs bästa skoltid! Ett yrkesprogram är ett riktigt smart framtidsval! Alla våra program ger dig flera valmöjligheter efter studenten. Du kan börja...
Läs mer om Praktiska gymnasiet Kalmar och visa alla program.