Film
Om utbildningen
Samhällsvetenskapsprogrammet Särskild variant Musik
Är sång och musik ett stort intresse för dig? Tycker du om att sjunga i kör och vill ägna flera timmar i veckan till musiken? Vill du kunna kombinera musiken med dina gymnasiestudier? I så fall kanske Rudbecks musikklasser är något för dig!
Vår särskilda variant musik är en programvariant som är godkänd av Skolverket. Den särskilda programvarianten går att kombinera med Ekonomiprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet.
Undervisningen handlar till stor del om sång. Du sjunger i kör i stor grupp och har solosång i mindre grupper. Du har också pop- och rockensemble, viss musikteori och gehörsträning.
Program och inriktningar
Du som går den särskilda varianten kan välja bland alla våra inriktningar på de tre aktuella programmen. Det innebär att du kan välja följande program och inriktningar:
- Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi
- Ekonomiprogrammet inriktning Juridik
- Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap
- Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap och samhälle
- Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Beteendevetenskap
- Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Medier, kommunikation och information
- Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Samhällsvetenskap
Musikkurser som ingår
På den särskilda varianten används din programfördjupning till musik. Du kommer att ha ca fem timmar musik i veckan.
- Ensemble 1
- Körsång 1
- Instrument eller sång 1
Övriga kurser följer programplanen enligt ditt program. Det finns dock ett undantag: om du läser Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap ingår inte inriktningskursen matematik 4. Den kursen kan du istället välja som ett individuellt val.
Samhällsvetenskapsprogrammet
När du läser Samhällsvetenskapsprogrammet får du en mycket bred utbildning som ger dig många valmöjligheter till vidare studier. Programmet ger dig kunskaper om samspelet mellan individ och samhälle. Du får lära dig om demokrati, kommunikation, etik och genus. Du får också kunskaper om hur olika faktorer påverkar möjligheter att bygga ett hållbart samhälle.
Diskussion och argumentation är en viktig del i undervisningen och du får lära dig att motivera dina val med välgrundade argument. Du får jobba mycket med att söka, bearbeta och kritiskt granska information.
När du är klar med gymnasieutbildningen och eventuella vidare studier kanske du jobbar som samhällsvetare, journalist, lärare, statsvetare, polis, socionom eller art director.
Under det första året på Samhällsvetenskapsprogrammet läser alla samma kurser. Inför andra året väljer du inriktning, fördjupningskurser och individuellt val. Utifrån dina val utformas sedan din studieplan och ditt schema.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Musik - Särskild variant
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Kontakta skolan
Ett av Stockholms läns mest populära gymnasium
Rudbeck är Sollentuna kommuns gymnasium. Skolan har 2400 elever och över 250 anställda. Vi ger dig ett mycket stort utbud av kurser, stor valfrihet och möjlighet till många möten. Hos oss är just du viktig! Besök gärna vår instagram! Skolan...
Behörighet
Färdighetsprov
När du söker vår särskilda variant kommer du att bli kallad till ett färdighetsprov. Provet består både av en muntlig del och en skriftlig del. Våra musiklärare bedömer dina kunskaper och med ett godkänt resultat på färdighetsprovet är du med och konkurrerar om en plats på vår särskilda variant musik.
Meritvärde
Ditt meritvärde räknas ut genom formeln: Betyg+(provpoäng x provpoäng). För ett godkänt resultat på färdighetsprovet krävs det 10 poäng. Maxpoängen på färdighetsprovet är 18. Ditt maximala meritvärde kan därmed bli 664 poäng: 340+(18 x 18)
Gymnasieexamen
Programmet är högskoleförberedande.