Film
Om utbildningen
Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap
Är du intresserad av människor, samhällsfrågor och internationella relationer? Vill du få kunskap om kommunikation och ledarskap? Brinner du för att skriva och uttrycka dig genom olika medier? I så fall kanske Samhällsvetenskapsprogrammet är något för dig.
När du läser Samhällsvetenskapsprogrammet får du en mycket bred utbildning som ger dig många valmöjligheter till vidare studier. Programmet ger dig kunskaper om samspelet mellan individ och samhälle. Du får lära dig om demokrati, kommunikation, etik och genus. Du får också kunskaper om hur olika faktorer påverkar möjligheter att bygga ett hållbart samhälle.
Diskussion och argumentation är en viktig del i undervisningen och du får lära dig att motivera dina val med välgrundade argument. Du får jobba mycket med att söka, bearbeta och kritiskt granska information.
När du är klar med gymnasieutbildningen och eventuella vidare studier kanske du jobbar som samhällsvetare, journalist, lärare, statsvetare, polis, socionom eller art director.
Under det första året på Samhällsvetenskapsprogrammet läser alla samma kurser. Inför andra året väljer du inriktning, fördjupningskurser och individuellt val. Utifrån dina val utformas sedan din studieplan och ditt schema.
Inriktning Samhällsvetenskap
Väljer du den samhällsvetenskapliga inriktningen får du lära dig mer om olika samhällsstrukturer och människors olika livsvillkor. Du får fördjupade kunskaper i historia, religion och samhällskunskap och du breddar din förståelse för samhällsfrågor.
Inriktningskurser på Sam-sam
De kurser som ingår i inriktningen är:
- Geografi 1
- Historia 2a
- Religionskunskap 2
- Samhällskunskap 2 och 3
Fördjupningskurser på Sam-sam
Programfördjupningen på inriktning Samhällsvetenskap är 300 poäng. Här får du själv välja kurser, vi har inget förutbestämt fördjupningspaket som många andra gymnasieskolor har. Vill du fördjupa dig inom samhällskunskap har vi flera fördjupningskurser, bland annat internationell ekonomi och internationella relationer. Du kan också välja att läsa mer inom till exempel moderna språk, biologi eller kanske entreprenörskap.
Du har även 200 poäng individuellt val att välja. Du får fritt välja kurser inom vårt stora kursutbud.
Kommande starter
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Kontakta skolan
Ett av Stockholms läns mest populära gymnasium
Rudbeck är Sollentuna kommuns gymnasium. Skolan har 2400 elever och över 250 anställda. Vi ger dig ett mycket stort utbud av kurser, stor valfrihet och möjlighet till många möten. Hos oss är just du viktig! Besök gärna vår instagram! Skolan...
AST-enheten
AST-enheten finns för dig som vill studera i en lugn och anpassad undervisningsmiljö och som trivs bäst i ett litet socialt sammanhang.
AST-enheten ligger i en egen del av Rudbeck och här finns både uppehållsrum, en liten matsal samt tysta arbetsrum där du som elev får en egen studieplats. Undervisningen sker i små grupper och lärare och övriga medarbetare har goda kunskaper om vad en autismdiagnos kan innebära.
AST-enheten erbjuder högskoleförberedande utbildningar på Naturvetenskapsprogrammet och Samhällsvetenskapsprogrammet. Du som söker till oss har en färdigutredd autismdiagnos och är behörig till ditt program. Om det finns fler behöriga sökande än antal platser är det ditt meritvärde som avgör om du kommer in. Ansökan görs via Gymnasieantagningen Storsthlm.
Program och inriktningar
Inom AST-enheten har du möjlighet att läsa på:
- Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap
- Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning Samhällsvetenskap
Behörighet
För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet krävs godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.
Gymnasieexamen
Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.
Gymnasieexamen
Samhällsvetenskapsprogrammet leder till en högskoleförberedande gymnasieexamen.