Utbildningsinfo
Introduktionsprogrammet - för dig som ännu inte är behörig
Om du inte är behörig till ett nationellt program, har du rätt att gå ett introduktionsprogram. Vilket program du kan gå beror bland annat på vad du har för mål med din utbildning på programmet. Ett alternativ till att gå ett introduktionsprogram är att gå kvar upp till två år till i grundskolan för att bli behörig.
S:t Botvids gymnasium erbjuder tre introduktionsprogram: Programinriktat val, Yrkesintroduktion och Språkintroduktion. Inget av programmen ger examen, utan tanken är att de ska leda vidare till ett annat nationellt program eller till arbete.
Utbildningen är på heltid och innehållet i utbildningen kommer att bestämmas i en individuell studieplan. En elev som avslutar ett introduktionsprogram får ett gymnasieintyg.
För att du ska få hjälp med att ta reda på vilket program som passar bäst för dig, kan du prata med en studie- och yrkesvägledare på din skola.
Programinriktat individuellt val
Programinriktat individuellt val är för dig som vill ha en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och för att du, så snart som möjligt, ska kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara både ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.
Du är behörig som har; godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska samt tre andra ämnen eller svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och fyra andra ämnen.
Yrkesintroduktion mot vård och omsorg
Yrkesintroduktionen kan innehålla utbildning för att du ska kunna få ett arbete eller för att du ska kunna söka till ett yrkesprogram. Utbildningen kan t ex innehålla grundskoleämnen som du inte har godkända betyg i, kurser från yrkesprogrammet Vård och omsorg, arbetsplatsförlagt lärande (apl) och andra insatser som du behöver för din kunskapsutveckling.
Efter utbildningen kan du läsa vidare på ett yrkesprogram, eller söka arbete som personlig assistent eller som boendestödjare beroende på vilka kurser du läst.
Yrkesintroduktion mot försäljning- och serviceprogrammet
Yrkesintroduktion är för dig som vill ha en yrkesinriktad utbildning, men saknar de godkända betyg som krävs för att gå på Programinriktat val eller på ett yrkesprogram.
Yrkesintroduktionen kan innehålla utbildning för att du ska kunna få ett arbete eller för att du ska kunna söka till ett yrkesprogram. Utbildningen kan t.ex. innehålla grundskoleämnen som du inte har godkända betyg i, kurser från yrkesprogrammet Handels, arbetsplatsförlagt lärande (apl) eller praktik och andra insatser som du behöver för din kunskapsutveckling. Efter utbildningen kan du söka arbete eller läsa vidare på ett yrkesprogram.
Språkintroduktion
För dig som har varit kort tid i Sverige erbjuder Språkintroduktion en väg in i samhället och en möjlighet att utvecklas språkligt. Du får samtidigt kunskaper och betyg som leder vidare till gymnasiestudier.
Ämnen
Vi läser i förberedande klasser utan betyg men även mot betyg för åk 9. De ämnen som erbjuds är:
- Svenska som andraspråk
- Matematik
- Engelska
- Samhällskunskap
- Historia
- Geografi
- Religion
- Kemi
- Fysik
- Biologi
- Idrott och hälsa
- Bild
- Musik
- Slöjd
- Modersmål
Du har möjlighet att läsa in behörighet till yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Utbildningen pågår under ett till tre år beroende på hur många betyg du har med dig när du börjar här och vilken skolbakgrund du har från ditt hemland. Hur din utbildning på Språkintroduktion kommer att se ut beror på vad du tänker dig för utbildning efter att du avslutat dina studier på Språkintroduktion.
Beroende på förkunskaper delar vi in eleverna i olika grupper i ämnena svenska som andraspråk, matematik och engelska. Eleverna är indelade i tretton klasser med ungefär 17 elever i varje klass. Vi erbjuder även simundervisning och kompletterar undervisningen i klassrummet med studiebesök utanför skolan. Vi har en god studiemiljö med arbetsro för våra elever.
Kommande starter
Ansökan
Ansök till Introduktionsprogrammet
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Reportage
"Att välja gymnasium var ganska självklart"
Dea är 19 år och läser Nycirkusutbildningen på S:t Botvids Gymnasium. Hon berättar att valet av gymnasium var självklart, eftersom cirkus är en hobby som har följt med henne hela livet var chansen att få blanda det med skolan perfekt! Läs mer om vad Dea tycker om att gå Nycirkusutbildningen i det här reportaget.
Kontakta skolan
Trygg studiemiljö
Välkommen till en lugn och trygg studiemiljö. Här får alla elever en Chromebook för sitt skolarbete i klassrummet och hemma. Det finns gott om studieplatser i det fräscha biblioteket och i matsalen serveras det ekologisk och jättegod lunch med soppa,...