Om utbildningen
Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning
På bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig att bygga hus och anläggningar. Du får grundläggande kunskap om hur det går till att bygga – från idé till färdig byggnad.
Du lär dig samhällsbyggnad, hur man bygger rationellt, säkert och miljömässigt och du utvecklar din förmåga att hitta lösningar på olika situationer som uppstår i arbetet.
Att kunna samverka med andra är viktigt i yrket och något som återkommer under hela utbildningen. Ett annat viktigt inslag är kunskap om arbetsmiljöfrågor för att du ska undvika skador och hålla ett helt yrkesliv.
Du väljer inriktning till årskurs två.
Under din tid på programmet kommer få möjlighet att lära dig mer om arbetsmarknaden och utbildningsmarknaden. Minst 15 veckor av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagt lärande (APL) då du praktiserar på en eller flera arbetsplatser.
Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram och efter examen har du möjlighet att gå direkt till ett arbete, till exempel som målare, betongarbetare, glastekniker, plattsättare, stenmontör med flera, beroende på vilken yrkesinriktning du väljer.
Du kan också välja att studera vidare på universitet eller högskola beroende på vilka kurer du väljer och vilket meritvärde du får i ditt slutbetyg. Du kan alltid få hjälp att planera dina studier av din studie- och yrkesvägledare.
Inriktning Mark och anläggning
Mark och anläggning ger dig kunskaper i markarbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och stenbeläggningar. Kurser du läser inom den här inriktningen:
- Anläggning 1
- Anläggning 2
- Anläggningsprocessen
Efter gymnasiet
Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du som läst programmet med inriktning mot Mark och anläggning bland annat arbeta som:
- Beläggningsarbetare
- Bergarbetare
- Järnvägstekniker
- Väg- och anläggningsarbetare
Behörighet
Gymnasieexamen
Ansökan
Ansök till Bygg- och anläggningsprogrammet, Mark & anläggning
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Reportage
Madeleine pluggar el- och energi på Torekäll
Madeleine pendlar från Strängnäs varje dag för att läsa på El- och energiprogrammet på Torekällgymnasiet i Södertälje. Läs mer om vad hon tycker om skolan och programmet här.
Certifiering
Branschrekommenderad skola
Branschrekommenderad skola är en certifiering som utfärdas av Byggbranschens Yrkesnämnd. Certifieringen kvalitetssäkrar utbildningen och stärker samarbetet mellan skolor och företag inom bygg- och anläggningsbranschen.
Läs mer om Branschrekommenderad skola här!Kontakta skolan
Torekällgymnasiet – med yrkesstoltheten i fokus!
Hos oss får du en riktigt bra utbildning som leder direkt till yrkeslivet eller till vidare studier. Skolan skapar en helhet i utbildningen genom samarbeten mellan ämnena i projekt kopplade till yrket. Du kan även kombinera dina studier med din...