Videoreportage
Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och socialt arbete
Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Fritid och hälsa på Sollefteå Gymnasium
Intresserad av att arbeta med människor eller friskvård och hälsa? Tycker du det verkar intressant att leda andra och hjälpa dem att utvecklas? I så fall passar barn- och fritidsprogrammet dig!
Pedagogiskt arbete
Pedagogiskt och socialt arbete är inriktningen för dig som är intresserad av barns utveckling och lärande. Du vill arbeta med att väcka och utveckla barn och ungas lust och nyfikenhet. Inriktningen ger även fördjupade kunskaper om människors olika förutsättningar och behov av stöd. Programmet ger dig goda kunskaper i ledarskap, kommunikation, samarbete, träning och hälsa, sociologi och psykologi.
I utbildningen ingår 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APU) vilket gör att du får goda möjligheter att träna ditt ledarskap och möta olika verksamhetsområden.
Utbildningen är ett yrkesprogram med möjlighet till högskolebehörighet.
Vad kan du bli?
Jobba direkt som barnskötare, personlig assistent, aktivitetsledare eller arbete på fritidsanläggning. Läsa vidare till förskollärare, lärare, fritids- pedagog, personlig tränare, polis med mera.
Kommande starter
Behörighet
Ansökan
Ansök till Barn- och fritidsprogrammet, Pedagogiskt och socialt arbete
Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Sollefteå. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Söderleden 9 881 35 Sollefteå
Telefon: 0620-68 24 67
Mejladress: carola.adolfsson@solleftea.se
Gymnasieexamen
Barn- och fritidsprogrammet ger en yrkesexamen. Möjlighet finns att bli högskolebehörig.
Fotboll, ishockey eller dans under din utbildning
Fotboll & plugg - Idrott och hälsa specialisering
Varva ditt schema med fotboll och studier!
Från och med höstterminen 2022 är Sollefteå gymnasium LIU licensierad från Svenska fotbollsförbundet.
Du får möjlighet att styra din egen utveckling och vi hjälper dig att anpassa
ditt träningspussel efter dina behov.
Träningen består i största del av att träna ditt beslutsfattande på fotbollsplanen.
Under vissa perioder jobbar vi med styrketräning och rörlighet för att förbereda dig inför kommande säsong. Våra förutsättningar är att under vintertid tränar vi i Kubens inomhushall med konstgräs och sommartid tränar vi på Nipvallens konstgräsplan. Du kommer att träna två pass/vecka på skoltid.
För att tillgodogöra dig denna utbildning och få betyg i Idrott och Hälsa specialisering Fotboll bör du tillhöra en fotbollsförening och ha spelat fotboll ett antal år.
När du söker till idrott och hälsa specialisering Fotboll är det viktigt att du anger det i din ansökan till skolan (valfritt program).
Kursplan för inriktningen
Idrottsspecialisering fotboll läses i två block över 3 år:
Åk 1 Idrott och hälsa specialisering 1, 100p 2pass/v
Åk 2 Idrott och hälsa specialisering 2, 50p 2pass/v
Åk 3 Idrott och hälsa specialisering 2, 50p 2pass/v
Hockey på schemat - Idrott och hälsa specialisering
Mixa din gymnasietid med studier och hockey på schemat!
Sollefteå gymnasium ger dig möjlighet att välja studier och samtidigt utveckla dig som hockeyspelare.
Du kan ha hockey som specialidrott på nästan alla program. När du väljer hockey som idrottspecialisering får du utveckla dig som spelare på och utanför isen.
Vi gör en utvecklingsplan för dig som spelare och den förnyas i takt med hur du utvecklas. Det ger dig förutsättningar att utvecklas för nästa nivå. Du jobbar med alla små detaljer i spelet, förstärker dina styrkor, tränar individuell teknik i form av skridskoåkning, skott, puckföring, närkamper, passning, spelspecifik rörelse och spelförståelse. Allt detta med omedelbar feedback från tränare.
Målvakter får individuell träning med en målvaktstränare på is och med omedelbar feedback från tränare samt varierande fysträning och teori för spelare och målvakter.
För att få hockey på schemat väljer du det i din ansökan till gymnasiet välj program och sen lägger du till att du ska läsa Idrott och Hälsa, specialisering Hockey. Kan bli problem att kombinera med program som har APL (tex Fordon/Transport samt Naturbruk & Bygg beroende på var APL-platsen är förlagd. Kontakta vår SYV angående detta om du undrar något.
Du som flyttar hit från annan kommun - vi hjälper gärna till att hittaboende!
Kursplan för inriktningen
Ishockey läses i två block över tre år.
Åk 1 Idrottspecialisering 1 Ishockey 100 p
Åk 2 Idrottspecialisering 2 Ishockey 100 p
Åk 3 Träningslära 1 (Ishockey) 100 p
Dansgymnasiet
Varva ditt schema med dans och studier!
På skolans dans gym får du som danselev möjlighet att utvecklas inom olika dansstilar. För din utvecklings skull krävs det ansträngning och engagemang, det krävs dock ingen tidigare erfarenhet inom dans! Genom dans gym öppnas nya dörrar- till exempel möjligheten att dansa vidare även efter gymnasiet.
Under dina dans år får du utvecklas inom stilarna Jazz, balett, hiphop, modernt samt improvisation. Vi arbetar med olika tekniska moment och svettiga fyspass för att stärka våra danskroppar. Utöver klasser dagtid kan du bredda din utbildning genom att delta i Kulturskolans kvällsgrupper.
Kursplan för inriktningen
Valfritt program enligt skolans utbud
Idrottspecialisering Dans läses i tre block:
Åk 1: Dansteknik 1, 100 p
Åk 2: Dansteknik 2, 100 p
Åk 3: Dansteknik 3, 100 p
Ta kontakt med skolan
Sollefteå Gymnasium - en flexibel gymnasieskola med många kombinationer.
Här studerar cirka 750 elever på 11 olika program och många fler inriktningar. Alla kan få högskolebehörighet Oavsett vilket program du väljer så hjälper vi dig att få grundläggande högskolebehörighet även på yrkesinriktade program. Om du vill. Det gäller bara...