👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet, Elteknik

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
22 januari, 2025 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 208,5)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
22 januari, 2025 18:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 60 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 105,0
(medelvärde: 208,5)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Utbilda dig till elektriker på Stiernhööksgymnasiet!

En utbildning med stora möjligheter till jobb i framtiden! El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram, en teknisk utbildning, där du i framtiden kan arbeta med underhåll/service och installation. Du lär dig grunderna inom ellära, elkunskap, elektronik, styrteknik och datorteknik.

En viktig utbildning för samhället

Det här programmet passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig att försörja och stödja samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el- och energisystem. Du lär dig även om dator- och kommunikationsteknik samt om IT-infrastruktur. Du får kunskaper i hur man dokumenterar och systematiskt går till väga med arbetsuppgifter inom ditt område. Du får även lära dig mer om att bemöta kunder, ge service och utföra arbete på både företag och i människors hem på ett professionellt sätt.

Efter utbildningen kan du arbeta som elektriker, med automatiserande produktionssystem för energiteknik eller med dator- och kommunikationssystem. Du läser ämnen som till exempel datorteknik, elektromekanik och mekatronik. Teorin inom ämnena integreras med det praktiska arbetet. Grundkurser inom el-, energi- och datorteknik läses gemensamt under första året. Detta ger en stabil bas inom ämnesområdet samt en god orientering inför valet av inriktning.

En riktig utbildning

Du lär dig genom att jobba med verklighetsnära projekt. Elprogrammet kännetecknas av verksamhetsbaserat arbete där eleven jobbar praktiskt med bestående projekt. Skolans möjligheter i form av att erbjuda "riktiga" projekt och jobb bidrar till att stimulera eleven i hens forsatta utbildning.

Utbildningen innehåller 15 veckors praktik på en eller flera arbetsplatser där du får möjlighet att "känna på" yrket utanför skolbänken. Du får även chans att knyta viktiga kontakter med olika arbetsgivare.

Yrkesutgång: Elteknik

Inriktningen Elteknik ger dig kunskaper i att installera, underhålla, reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och datanät. Du får träna på att utföra olika typer av praktiska elinstallationer i bostäder och i industrifastigheter. Du lär dig om inbrottslarm och brandlarm, hur man bygger ett lokalt datanät, hur man läser och skapar ritningar och scheman samt hur man felsöker. Efter gymnasiet kan du börja jobba som elektrikerlärling för att sedan bli behörig elektriker. Du blir behörig till yrkeshögskolan men genom dina individuella val har du möjlighet att få högskolebehörighet direkt eter utbildningen. Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningen elteknik kan vara: installationstekniker, eltekniker, larmtekniker och industritekniker.

Arbetsplatsförlagt lärande

Alla som studerar på ett yrkesprogram har 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, så kallad APL. Under första året på din utbildning har du din APL på skolan. Du förbereds med olika tekniker och säkerhetstänk så att du får ut så mycket som möjligt av din tid på din framtida APL-plats. Under årskurs två och tre har du din APL på företag runt om i Rättvik eller Dalarna men den kan också vara förlagd i övriga Sverige eller världen.

Du kommer att ha minst 15 veckors APL under din studietid. Din APL-plats väljs ut i samråd med praktikhandledare på skolan. Vi tar hänsyn till framför allt ditt behov av utbildning i valet av arbetsplats, men också dina önskemål i form av placeringsort och egna kontakter. Inte minst är din APL en fantastisk möjlighet att knyta kontakter till din yrkesbransch.

Bandygymnasium, kvalitetsmärkt hästgymnasium och många andra sporter

Vid Stiernhööksgymnasiet finns nationell och lokal idrottsutbildning inom flera idrotter. Idrottsutbildningarna riktar sig till dig som vill satsa på din idrott och du får möjlighet att kombinera din sport med gymnasieutbildningen. Fyspass, mental träning blandas med planering, kostlära och träningspass inom just din sport.

Ladda ner skolans broschyr

Är du intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Rättvik

Behörighet

För behörighet till El- och energiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

El- och energiprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till El- och energiprogrammet, Elteknik

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om El- och energiprogrammet, Elteknik så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Stiernhööksgymnasiet
Masvägen 15
79532 RÄTTVIK

Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!

Utbildningen ska förbereda dig för framtiden! Det bästa med Stiernhööksgymnasiet är att vi har hög lärartäthet och våra lärare ger våra elever professionellt stöd och coachning i sina studier. Vi utbildar våra elever för framtiden, med ett modernt pedagogiskt tänk....

Läs mer om Stiernhööksgymnasiet och visa alla program.

Sponsrad