Utbildningsinfo
Utbildningen för dig som vill jobba med djur
På Naturbruksprogrammet inriktning djurvård får du lära dig att hantera och vårda djur från grunden så att du kan bemöta både djur och djurägare på ett professionellt sätt. Det innebär att du får kunskaper om olika djurarter och deras livsmiljöer. Du lär dig vanliga sysslor som utfodring, skötsel och rengöring men även att förstå djurens beteenden, hur du förebygger sjukdomar och hur du medicinerar djur. Till årskurs två väljer du utgång för att fördjupa dina kunskaper inom hund, djurvård inom djurens hälso- och sjukvård eller inom djurpark och zoohandel. Här lägger du grunden för att forma din framtid. En yrkesexamen som djurvårdare ger dig både teoretiska och praktiska färdigheter som ger dig möjlighet att jobba yrkesmässigt med djur. Vill man läsa vidare efter gymnasiet finns möjlighet om man väljer att läsa ämnena för grundläggande högskolebehörighet.
Djurhuset
I vårt stora djurhus hittar du bland annat reptiler, fåglar, gnagare, kaniner, illrar, amfibier, akvariefiskar och insekter. Under dina tre år får du lära dig att hantera och sköta dessa 150 olika arter. Du har möjlighet att ta med egen hund eller låna hundar om du väljer utgång mot hund. Vi har även större djur i skolans ladugård och stallar. Du kommer periodvis att ha daglig kontakt med djuren för att träna upp din förmåga att läsa av djurens beteenden och bedöma hälsostatus. Här får du lära dig skötselrutiner och arbete med hygien- och smittskydd. Du får också skapa stimulerande miljöer anpassade för olika djurarters behov.
APL och samarbete
Eleverna har under sin studietid minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande). APL kan till exempel vara på hunddagis, djurpark, zoohandel, lantbruk eller inom djursjukvård. Det förekommer också att elever har APL utomlands. I årskurs två gör klassen ett tredagarsbesök på en större djurpark. Där får de se hur djurparker arbetar säkert kring vilda djur. Elever som går utgången hund får en bred insyn i hundsportens många grenar genom besök på olika evenemang och träning av hund. Universitetsdjursjukhuset i Uppsala besöks av djursjukvårdseleverna. Du som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden kunna arbeta som anställd eller driva eget företag. Beroende på vilken utgång du läser får du möjlighet att ta certifikat för grundläggande läkemedelshantering, zooaffärsbehörighet eller kunskaper som krävs för att starta en hunddagisverksamhet. Under årskurs tre startar du upp, driver och slutligen avvecklar ett eget företag inom ramen för UF (Ung Företagsamhet).
Ung företagsamhet
Många av eleverna som går naturbruksprogrammet kommer i framtiden att arbeta i små företag, familjeföretag eller driva ett eget företag. Därför tycker vi att det är viktigt att eleverna under sin studietid får kunskap i detta. Under årskurs 3 får eleverna starta upp, driva och slutligen avveckla ett eget företag inom kursen entreprenörskap.
Högskolebehörighet och NB+
Naturbruksprogrammet är en yrkesutbildning men du har möjlighet att läsa extra kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Om du dessutom väljer NB+, får du studera kurser med ett SLU-fokus. Fördjupningen ger dig behörighet att studera till bland annat lantmästare, hippolog, djursjukvårdare och skogsmästare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). När du läser inriktningen mot Djurvård kan du även välja att fördjupa dig i studier som gör att du uppnår ytterligare behörigheter som att läsa bastermin på SLU. Du läser då naturvetenskapliga kurser.
Kommande starter
Behörighet
Ansökan
Ansök till Naturbruksprogrammet, Djurvård
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen för Dalarna och Gävleborg. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Sturegatan 30 791 51 Falun
Telefon: 023-77 70 30
Mejladress: antag@dalakf.se
Kontakta skolan
Recensioner
Snittbetyg: 4
Stiernhööksgymnasiet – Möt din framtid hos oss!
Utbildningen ska förbereda dig för framtiden! Det bästa med Stiernhööksgymnasiet är att vi har hög lärartäthet och våra lärare ger våra elever professionellt stöd och coachning i sina studier. Vi utbildar våra elever för framtiden, med ett modernt pedagogiskt tänk....
Stiernhööksgymnasiet var för mig okänt fram till hösten i nian då jag träffade representanter från skolan på en gymnasiemässa. De var trevliga och tog sig tid att svara på frågo...