👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet, Tävlingsmekaniker-riksintag

Stjerneskolan, i Torsby
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 87,5
(medelvärde: 189,0)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
16 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 30 (.)
Antagningspoäng (2023)
Antagningspoäng: 87,5
(medelvärde: 189,0)

Om utbildningen

Fordons- och transportprogrammet, Tävlingsmekaniker-riksintag

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram och ska ge en grundläggande yrkesutbildning för arbete som till exempel bilmekaniker, tävlingsmekaniker eller bilskadereparatör.

Fordons- och transportprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba med fordon av olika slag. Det kan till exempel vara som fordonsmekaniker, reservdelsspecialist eller tävlingsmekaniker. En del av din utbildning förläggs på en arbetsplats där du får fördjupade kunskaper inom ditt kommande yrke.
Programmet kan även förbereda dig inför fortsatta studier på högskola och universitet som ger dig djupare kunskaper mot ett framtida yrke.

Skolan erbjuder stöd till körkort under din utbildning.

Inriktning Tävlingsmekaniker-riksintag

Ansökan till tävlingsmekaniker gör du redan till årskurs 1 via gymnasievalet. Tävlingsmekanikerutbildningen är en profil av personbilsteknik specialanpassad för motorsport. Om du tycker det vore kul att jobba som mekaniker och har ett stort intresse för motorsport så är denna profil ett alternativ för dig. Du får lära dig att bygga och serva tävlingsbilar i olika tävlingsformer.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Torsby

Inriktning Tävlingsmekaniker

Ansökan till tävlingsmekaniker gör du redan till årskurs 1 via gymnasievalet.
Efterfrågan på välutbildade mekaniker är stor. Utvecklingen inom motorsporten går mycket fort. För att klara av dessa tekniskt avancerade fordon krävs ökad kompetens. Vi vill med hjälp av experter från våra partners ge dig möjlighet till en proffsig utbildning. Praktik kan du få hos olika tävlingsstall inom rally, rallycross och banracing. Ibland kan denna ske vid olika tävlingar i Sverige och i utlandet. Utbildningen riktar sig till dig som vill bli tävlingsmekaniker för rally, rallycross och banracing.

Traditioner

Traditionen för motorsport i Värmland är mycket starkt rotad. Därför finns här stor erfarenhet och kunskap. Skolan kan därför samverka med kända värmländska team. Tänk på att från Värmland kommer profiler som Per Eklund, Kenny Bräck, Janne "Flash" Nilsson m.fl. Du får möjlighet att vara med att bygga, anpassa och testa bilar för olika tävlingsområden på skolan. Vi har alltid flera olika bilprojekt på gång.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning har du en god start för att utveckla dig vidare inom fordonsteknik eller studera vidare till motorsportsingenjör. Under utbildningen skaffar du dig kunskaper, färdigheter och värdefulla kontakter för en fortsättning inom motorsport. Du blir också anställningsbar som bilmekaniker/ tekniker på traditionell bilverkstad och kan då bibehålla ditt intresse inom motorsport.

Du som är intresserad av att veta mer om tävlingsmekanikerutbildningen, kan kontakta skolans syv, Mia Larsson.

Behörighet

För behörighet till Fordons- och transportprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Fordons- och transportprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3.

Ansökan

Ansök till Fordons- och transportprogrammet, Tävlingsmekaniker-riksintag

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet i Värmland. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Arvika kommun, 17. Elevantagningen, 671 81 ARVIKA
Telefon: 0570-826 80
Mejladress: elevantagningen@arvika.se

Efter utbildningen

Efter Fordonsprogrammet är du väl förberedd för ett yrkesliv inom inriktningen. Exempel på yrken är billackerare, bilskadereperatör, bussförare, lagerarbetare, lastbilsförare, lastbilsmekaniker eller personbilsmekaniker eller tävlingsmekaniker.

Innehåll

Du lär dig om fordons funktion och konstruktion och hur du diagnostiserar, reparerar och utför service på fordon.

Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du lär dig att välja rätt utrustning och metoder.

Undervisningen är mestadels praktisk men varvas med teori. Under det första året läser vi de programgemensamma kurserna och flertalet av de gymnasiegemesamma kurserna tillsammans.

Efterfrågan på välutbildade mekaniker är stor. Utvecklingen inom motorsporten går mycket fort. För att klara av dessa tekniskt avancerade fordon krävs ökad kompetens. Vi vill med hjälp av experter från våra partners ge dig möjlighet till en proffsig utbildning

I de senare årskurserna förläggs en del av utbildningen på olika arbetsplatser. Det kallas APL. För dig kommer APL att omfatta minst 15 veckors lärande på en arbetsplats.

Stjerneskolan
Fabriksgatan 3
685 34 Torsby

Välkommen till Stjerneskolan Torsby!

Stjerneskolan i norra Värmland har idag 450 elever på åtta program inom ungdomsgymnasiet och introduktionsprogrammen. Vi erbjuder också ett individuellt program på anpassade gymnasiet och har närmare 250 komvuxelever inom teoretiska studier, yrkesvux, distansutbildning och SFI. Vi är en gymnasieskola...

Läs mer om Stjerneskolan och visa alla program.

Sponsrad