Om utbildningen
Introduktionsprogram, Programinriktat val
Gymnasieutbildning utifrån dina förutsättningar
Genom ett introduktionsprogram kan du som saknar full behörighet ändå gå en gymnasieutbildning anpassad efter dina förutsättningar. Du kompletterar vissa grundskoleämnen och läser samtidigt kurser på vård- och omsorgsprogrammet. Om du har sökt ett nationellt program men är osäker på om du kommer att hinna bli fullt behörig, bör du även söka till introduktionsprogrammet för att vara säker på att få en gymnasieplats. Prata med SYV på din skola för vägledning.
Vilka betyg krävs för programinriktat val?
- godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska och minst tre andra ämnen
- godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen.
Utbildningen kommer att innehålla praktik (APL) inom området vård och omsorg under alla årskurser. De flesta av våra elever som kommer in på programinriktat val går ut med en yrkesexamen och har stora möjligheter att få jobb direkt eller att plugga vidare.
Vård- och omsorgsprogrammet är utbildningen för dig som vill vara väl förberedd för ett spännande arbetsliv inom vård, hälsa, omsorg och med människor i största allmänhet. Med dina nya kunskaper är du rustad att stödja och hjälpa människor vid ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning.
Kommande starter
Fortsatta studier
Ordinarie studieplan ger allmän behörighet. Skolan erbjuder också Ma2a, som krävs för t ex sjuksköterskeutbildningen.
Ansökan
Ansök till Introduktionsprogram, Programinriktat val
Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.Kontaktuppgifter
Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se
Gymnasieexamen
Gymnasieexamen med högskolebehörighet samt yrkesexamen för undersköterska
Reportage
Elevreportage med Idun, Emeli och Bridgett
Vad är det bästa med att plugga Vård- och omsorgsprogrammet? Hur är lärarna och vilka karriärmöjligheter finns efter studenten? Läs intervjun med eleverna Idun, Emeli och Bridget som berättar om sin tid på programmet.
Certifiering
Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.
Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!Kontakta skolan
För dig som vill jobba med människor
Behovet av personal inom vård och omsorg är enormt. VO-programmet ger dig en trygg framtid där du genom olika yrken kan vara med och göra skillnad för andra. Redan efter gymnasiet blir du färdig undersköterska, något som sedan 2022 är...
Läs mer om Vård- och omsorgsgymnasiet och visa alla program.