👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉
Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och Omsorgsprogrammet

Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
23 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 202,5
(medelvärde: 238,6)
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
23 november, 2024 10:00
(+ Läs mer )
Antal elever
Antal elever: cirka 100 (.)
Antagningspoäng (2024)
Antagningspoäng: 202,5
(medelvärde: 238,6)
Få mer information om programmet 👍

Om utbildningen

Vård- och omsorgsprogrammet

Vård- och omsorgsprogrammet

Om du är intresserad av att arbeta med människor är vård- och omsorgsprogrammet rätt utbildning för dig. I alla omvårdnadsyrken handlar det om att möta människor som behöver hjälp och stöd i något av livets olika skeden. Vårt vård- och omsorgsprogram gör dig väl förberedd för ett yrke där du arbetar med människor, det kan tex röra sig om friskvård, massage, kost och hälsa, omvårdnad av barn och gamla, sjuka eller handikappade samt akutsjukvård.

Vårt mål är att ge dig högklassig utbildning inom omvårdnadsområdet så att du är väl rustad för ditt framtida yrkesliv eller vidare studier på universitet och högskola. Utbildningen ger dig en välbalanserad kombination av teoretiska studier och praktiska erfarenheter. Under dina tre år här kommer du att ha varit ute på 20 veckor APL, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande.

Du kommer också att få lära dig om många olika områden inom både friskvård och sjukvård, vilket gör att du lättare kan välja utbildning eller yrke efter studenten samt knyta kontakter inom arbetslivet. När du har gått vårt omvårdnadsprogram kommer du att vara eftertraktad på arbetsmarknaden och kan börja arbeta inom vården direkt. Om du väljer att läsa de studieförberedande kurserna som erbjuds kan du också läsa vidare på högskola eller universitet.

Inriktning: Vård och hälsa

Är inriktningen för dig som vill fokusera på hälsa och få en inblick i hur olika former av aktiviteter kan påverka din hälsa i positiv riktning.

Du kommer också att fördjupa dina kunskaper om folkhälsosjukdomar och hur du själv kan påverka att inte drabbas av dem, kunskaper som du kan använda i det personnära arbete som det innebär att arbeta med människor inom sjukvård. Kursen bjuder också på ett brett utbud av fysiska aktiviteter och du kommer att både få genomföra och utföra en hälsoprofil.

Kurser du läser: Akutsjukvård 200p. Barnhälsovård, 100p. Kost och hälsa, 100p. Palliativ vård, 100p.

Inriktning: Barn- och ungdomssjukvård

Detta är en inriktning för dig som är intresserad av att fördjupa dina kunskaper om vården av barn och ungdomar. Vi läser om det som är speciellt när barn och ungdomar drabbas av sjukdom eller funktionshinder.

Du får även lära dig om barns fysiska och psykiska utveckling och om vad som är speciellt för barnets olika åldrar. Du lär dig vad som är normalt att klara av vid en viss ålder och varför vissa sjukdomar dyker upp vid vissa åldrar.

En del av fördjupningen handlar om barnets och föräldrarnas relation till varandra och vad det kan innebära för barnet när den relationen brister eller inte fungerar av någon anledning. Vi tar även upp vad samhället gör för att hjälpa barn som far illa på olika vis.

Du kommer att få möjlighet att lägga en av praktikperioderna i årskurs tre inom området Barn- och ungdomssjukvård. Vi har ett unikt samarbete med Landstinget vilket innebär att du har möjlighet att göra din praktik på avdelningar på lasarettet som BB/Gyn, Barnakuten mm.

Kurser du läser: Akutsjukvård, 200 poäng. Barn- och Ungdomssjukvård, 200 poäng. Barnhälsovård, 100 poäng.

Inriktning: Studieförberedande

Detta är en fördjupning för dig som vill jobba med olika former av akutsjukvård (akutmottagning, intensivvårdsavdelning eller vårdavdelning) och/eller vill skaffa dig högskolebehörighet inom ramen för 2500 poäng.

Vi kommer fokusera på att du får kunskaper om det akuta omhändertagandet vid akut sjukdom, om olika etiska frågeställningar som är aktuella vid svår sjukdom, lära dig planera, utvärdera och dokumentera ditt arbete mm. Dina kunskaper kommer vara avgörande för att rädda liv!

Du kommer känna dig väl förberedd för att jobba med olika former av akut sjukvård. Då du kommer att få göra minst en APL-placering på 5 veckor som tillhör kursen, men även möjlighet till en period till beroende på vilka individuella val du gör

Kurser du läser: Akutsjukvård, 200 poäng. Engelska 6, 100 poäng. Svenska 3, 100 poäng. Matematik 2a, 100 poäng.

Friskvård

Här fokuserar vi på friskvård. Det gör att du får lära dig hur du ska leva för att själv må bra men också att du ska få kunskaper som du har nytta av ute på din framtida arbetsplats. Du kommer att få möjlighet att lära dig mer om olika aspekter av hälsa så som massage, stresshantering, kost och egenvård. Du kommer också att få göra praktik inom området.

I årskurs tre väljer du en av våra fördjupningar: Barn- och Ungdomssjukvård, Vård och hälsa eller Studieförberedande fördjupning.

Du kan kombinera dina studier på Vård- och omsorgsprogrammet med våra profilidrotter. Dessutom erbjuder vi våra nationellt godkända idrottsutbildningar i ishockey, fotboll och innebandy.

Är du intresserad och vill veta mer om Vård- och Omsorgsprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Växjö

Behörighet

För behörighet till Vård- och omsorgsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Vård- och omsorgsprogrammet leder till en yrkesexamen. För att få en högskoleförberedande gymnasiexamen behöver du få godkänt i engelska 6, svenska 2, svenska 3 alternativt svenska som andraspråk 2 och 3. Från och med hösten 2023 ingår grundläggande behörighet i alla yrkesprogram.

Ansökan

Ansök till Vård- och Omsorgsprogrammet

Du söker programmet via antagningskansliet Antagningskansliet Växjö. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Postadress: Box 1222 352 12 VÄXJÖ
Telefon: 0470-41 000
Mejladress: gymnasieantagningen@vaxjo.se

Certifiering

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege certifierar samverkan mellan arbetsliv och utbildning i vård och omsorg. Efter avslutad utbildning får du som elev ett diplom som visar att du gått en certifierad utbildning. Diplomet är en merit när du söker arbete.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege här!

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Vård- och Omsorgsprogrammet så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Växjö Fria Gymnasium
Storgatan 82 C
35246 Växjö

Växjö Fria Gymnasium

Växjö Fria gymnasium är en fristående skola som erbjuder både högskoleförberedande- och yrkesförberedande program. För dig som är idrottsintresserad erbjuder alla skolans program en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) inom ishockey, fotboll och innebandy. Det finns även möjlighet att välja till en...

Läs mer om Växjö Fria Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad