Automationstekniker – hitta utbildning på:
Hur blir man automationstekniker på gymnasiet?
Siktat du på en framtid som automationstekniker är el- och energiprogrammet (inriktning automation eller elteknik) eller industritekniska programmet (inriktning produkt och maskinteknik) ett bra val av utbildning.
I vissa fall kan en eftergymnasial utbildning efterfrågas. Utbildningar på eftergymnasial nivå för automationstekniker finns inom yrkeshögskolan och på komvux. Här hittar du utbildningar till automationstekniker på universitetsnivå.
Vad gör en automationstekniker?
Automationstekniker kallas ibland också för automationsingenjör och är ett varierande yrke där du får arbeta både praktiskt och tekniskt.
Exempel på arbetsuppgifter som en automationstekniker utför:
- Installerar, programmerar, driftsätter och underhåller automatiserade anläggningar och maskiner
- Styr och övervakar tillverkningsprocesser
- Kontrollerar, felsöker och utför förebyggande underhåll av maskiner och anläggningar
- Tar fram teknisk dokumentation och manualer
- Samlar in och analysera mätvärden
- Förbättrar befintliga anläggningar eller utvecklar nya
Som automationstekniker har du också möjlighet att arbeta med att utveckla nya tekniska lösningar. Det kan innebära förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar. Då ingår man ofta i en projektgrupp tillsammans med bland annat ingenjörer.
Automationstekniker arbetar framför allt inom industrin, men kan även jobba med automation inom fastighetsbranschen. En del är anställda som konsulter eller driver egen konsultverksamhet. Vissa anställningar kan också ge möjlighet till resor, både innan- och utanför Sverige.
Vem passar yrket för?
Automationstekniker passar dig som vill ha ett varierande yrke där du både får jobba praktiskt och tekniskt. Att ha lätt för att samarbeta och trivas i sociala sammanhang är också viktigt eftersom du ofta har egna kundkontakter.
Karriärmöjligheter
Det finns goda möjligheter att göra karriär inom branschen. Efter några år kan du exempelvis gå vidare genom att jobba som projektledare, arbetsledare eller specialist inom inriktningar som automations- och robotingenjör med fokus på robotprogrammering. Beroende på vilken utbildning/inriktning du har gått kan du också få jobb som exempelvis industrielektriker.
Framtidsutsikter för automationstekniker
Det finns en ljus framtid för dig som vill bli automationstekniker. Efterfrågan är mycket hög bland företag i hela Sverige och just nu finns det för få utbildade för att möta arbetsmarknadens behov.
Lönestatistik för Automationstekniker
29 700 - 45 700 kr/månad*
Statistiken hämtas från Teknikföretagens lönestatistik från 2022
*80 procent av de anställda har en lön mellan de två beloppen. 10 procent av de anställda tjänar lägre än det lägsta beloppet och 10 procent av de anställda tjänar mer än det högsta beloppet. Skillnader kan förekomma beroende på ålder, var i landet du bor, eventuell vidareutbildning på högskola etc.
Källa: Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen
Bra val av gymnasieprogram:
- El- och energigprogrammet, inriktning elteknik
- El- och energiprogrammet, inriktning automation
- Industritekniska programmet, inriktning produkt och maskinteknik
« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö
Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens tekniska utmaningar.
Läs mer här.