👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du industrielektriker

Vill du jobba som industrielektriker? Här kan du läsa mer om yrket, vilken utbildning du ska välja och hur framtidsutsikterna ser ut.

Industrielektriker – hitta utbildning på:

Hur blir man industrielektriker på gymnasiet?

Vill du jobba som industrielektriker efter gymnasiet? Då är El- och energiprogrammet ett bra val av utbildning!

Vad gör en industrielektriker?

Industrielektriker är ett varierande jobb där du är en nyckelspelare i att få produktionen att flyta på som den ska.

Som industrielektriker jobbar du med att åtgärda elektriska och elektroniska fel på maskinerna i en industri. Industriell tillverkning är ofta automatiserad. Om det uppstår ett fel i anläggningen behöver elektrikern snabbt rätta till detta för att undvika produktionsstörningar. Du får arbeta både med hög- och lågspänning.

De flesta industrielektriker arbetar på fabriker, tillverkningsanläggningar och lager. Vissa anställningar kan också ge möjlighet till resor, både innan- och utanför Sverige.

Vem passar yrket för?

Att jobba som industrielektriker passar dig som har ett öga för detaljer och är analytisk när du studerar anvisningar och ritningar för hur till exempel ledningar och kablar ska dras. Det är också bra att ha god fysisk uthållighet.

Karriärmöjligheter

Det finns många möjligheter inom elektrikerbranschen. Exempelvis kan du efter
utbildningen arbeta som installations- och serviceelektriker, automationstekniker eller
installationsledare.

Framtidsutsikter för industrielektriker

Det finns en ljus framtid för dig som vill bli Industrielektriker. Efterfrågan är hög och som läget ser ut finns det idag för få utbildade industrielektrikerer för att möta arbetsmarknadens behov.

Lönestatistik för Industrielektriker

27 300 - 46 800 kr/månad*

Statistiken hämtas från Teknikföretagens lönestatistik från 2022


*80 procent av de anställda har en lön mellan de två beloppen. 10 procent av de anställda tjänar lägre än det lägsta beloppet och 10 procent av de anställda tjänar mer än det högsta beloppet. Skillnader kan förekomma beroende på ålder, var i landet du bor, eventuell vidareutbildning på högskola etc. 

Källa: Teknikföretagen


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Installation, drift & underhåll
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens tekniska utmaningar.
Läs mer här.

Teknikföretagen

Annonser