👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du ingenjör

Vill du välja en karriär med bra lön och ljusa framtidsutsikter? Är du en problemlösare, kreativ och vill arbeta med varierande uppgifter? Då är ingenjör ett yrke för dig!

ingenjör

Ingenjör – Hitta utbildning på: 

Naturvetenskapsprogrammet  Teknikprogrammet

Hur blir man ingenjör på gymnasiet?

Vill du bli ingenjör efter gymnasiet är det smart att välja ett högskoleförberedande program,  framförallt naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. För att kunna jobba som en ingenjör behövs det nämligen en eftergymnasial utbildning på högre nivå.

Civilingenjörsutbildningar är fem år långa, medan högskoleingenjörsutbildningar är på tre år. Det finns över 200 st olika civilingenjörs- och högskoleingenjörsutbildningar att välja på i Sverige fördelat på cirka 30 olika skolor. Saknar du den behörighet du behöver efter gymnasiet finns möjlighet att läsa ett tekniskt basår eller en teknisk bastermin på någon av de tekniska högskolorna.

Det finns även möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år på teknikprogrammet på gymnasiet på vissa skolor. Det fjärde året är menat att ge dig praktiska kunskaper som gör det enklare för dig att klara en högskole- eller civilingenjörsexamen.

Letar du efter universitets-eller högskoleutbildingar? Här hittar du utbildningar till ingenjör på universitetsnivå! 

Vad gör en ingenjör?

Som ingenjör kan du arbeta med nästan vad som helst. Det kan vara inom en mängd olika branscher och du kan arbeta inom olika typer av sektorer, privat, statlig, kommun med forskning, service, infrastruktur och mycket annat. Kanske drömmer du om att arbeta med miljö, kommunikation, produktutveckling eller som vetenskapsjournalist? Alla dessa yrken är möjliga för dig efter en utbildning till ingenjör. Det handlar bara om hur du specialiserar dig.

Det gemensamma för ingenjörer är att man alltid arbetar med teknisk utveckling på något sätt. Det betyder att man som ingenjör får se tydliga resultat av sitt arbete, det kan vara allt från en bro, ett hus, ett läkemedel, en ny produkt eller ett nytt sätt att kommunicera.

Framtidsutsikter för ingenjörer

Framtidsutsikterna för ingenjörer kan skilja beroende på den specifika inriktningen, men överlag ser det mycket bra ut. Det finns många jobb inom olika branscher.

Källa: Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen

Lönestatistik för Övriga ingenjörer och tekniker

42 200 kronor/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens tekniska utmaningar.
Läs mer här.

Teknikföretagen

Annonser