Kemist – Hitta utbildning på:
Hur blir man kemist på gymnasiet?
Vill du bli kemist så bör du läsa Naturvetenskapsprogrammet, inriktning natur på gymnasiet. Det gör att du har möjlighet att bli behörig till en eftergymnasial utbildning inom kemi. Behörighetskraven på utbildningar inom kemi efter gymnasiet varierar, men oftast krävs det att du har grundläggande behörighet och att du har läst kemi 2, fysik 2 och matematik 4.
Letar du efter universitets-eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till kemist på universitetsnivå!
Vad gör en kemist?
Som kemist kan du arbeta med frågor som är viktiga för människors hälsa och miljö. Yrket kemist innebär att du kommer få jobba inom flera arbetsområden. Du kan exempelvis jobba med utveckling av läkemedel, livsmedel och nya produkter. Det finns också möjlighet att arbeta med försäljning, marknadsföring och kommunikation.
Arbetsmiljön kan variera för kemister. På laboratorium arbetar du med framställning av kemiska ämnen, analyser eller någon annan laboratorieteknisk verksamhet. På myndigheter arbetar du med att säkerställa att kemikalieanvändningen sker enligt gällande lagar och att hanteringen är säker för hälsa och miljö.Du kan också arbeta med information och rådgivning, utredningsarbete eller tillståndsprövning av kemikaliska ämnen.
Framtidsutsikter för en kemist
Det finns tyvärr inte en prognos för yrket från Arbetsförmedlingen.
Källa: Arbetsförmedlingen
Lönestatistik för Kemister
43 900 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Naturvetenskapligt arbete
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö