Kranförare - Se utbildning här
Hur blir man kranförare på gymnasiet?
Du kan inte bli kranförare på gymnasiet utan för att bli det krävs att du studerar vidare. Börja med att läsa bygg- och anläggning och få ut en yrkesexamen från gymnasiet. Därefter går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 24 månader). Du får din utbildning till kranförare i företaget där du får din lärlingsanställning.
Vad gör en kranförare?
Som kranförare jobbar du på byggen, inom industrin och i hamnar, och det är en eftertraktad yrkesgrupp. Många kranförare är också anställda på företag som hyr ut kranar. För jobbet är det viktigt med stor ansvarskänsla, koncentrationsförmåga och koordination.
Det finns flera olika slags kranar som har olika användningsområden. Hamnkranar lastar och lossar fartyg och kan förses med olika lyftanordningar för olika ändamål. Tornkran och mobilkran är exempel på kranar som du lastar, lossar och hanterar olika sorters gods med. Inom industrin finns det något som heter traverskranar som löper på räls på balkar. Det vanligaste är att du styr kranen från en hytt uppe i krantornet men kranar kan också fjärrstyras från marken.
Framtidsutsikter för kranförare
Arbetsförmedlingen har ingen prognos för hur arbetsmarknaden kommer se ut för kranförare de närmaste åren.
Källa: byggdinframtid.se
Bra val av gymnasieprogram:
BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.