Lantbrukare – hitta utbildning på:
Hur blir man lantbrukare på gymnasiet?
Om du vill jobba som lantbrukare efter gymnasiet får du en väldigt bra grund genom att läsa Naturbruksprogrammet. Naturbruksprogrammet erbjuder även en inriktning som heter just Lantbruk. Om du efter gymnasiet är intresserad av att läsa vidare inom samma område är lämpliga utbildningar exempelvis Lantmästar- och Agronomprogrammen vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar på Sveriges Lantbruksuniversitet
Vad gör en lantbrukare?
Som lantbrukare kan du ha ansvar för de flesta sysslorna själv om du arbetar på en mindre gård, medan det ofta finns mer specialiserad personal på större gårdar. Om du som lantbrukare har djur ser du till att utfodra djuren och hålla rent kring dem. Du ska även ha uppsikt över djurens hälsa. För att få ett så bra ekonomiskt resultat som möjligt planeras avel och utfodring väldigt noggrant.
Om du har en växtodling har du arbete som följer årstiderna. Våren betyder att du bearbetar jorden genom att plöja, så och gödsla. Sommartid bekämpar du ogräs, svamp och insekter, innan du under hösten skördar.
Arbetet som lantbrukare utförs till stor del med hjälp av maskiner. Många lantbrukare bedriver andra verksamheter som komplement till lantbruksarbetet. Det kan handla om aktiviteter för turister, försäljning i gårdsbutik, uthyrning av rum eller inackordering av hästar.
Framtidsutsikter för lantbrukare
Arbetsförmedlingen utför ingen arbetsmarknadsprognos för detta yrke.
Källa: Arbetsförmedlingen
Vad tjänar en lantbrukare?
25 900 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2020
Bra val av gymnasieprogram:
« Tillbaka till alla yrken inom Naturbruksprogrammet
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö