👀 Under hösten uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Så blir du låssmed

Vill du bli låssmed i gymnasiet? Läs mer om vad en låssmed gör och hur du utbildar dig till en här.

Så blir du låssmed

Låssmed – Hitta utbildning på:

Hantverkverksprogrammet  Industritekniska programmet

Hur blir man låssmed på gymnasiet?

För att bli låssmed ges vissa utbildningar inom gymnasieskolans hantverksprogram eller industritekniska program. Förutom gymnasieutbildning kan du läsa kvalificerad yrkesutbildning (KY) och lärlingsutbildning med möjlighet att göra gesäll och mästarprov efter gymnasiet. Det är ofta ett krav att ha körkort för att jobba som låssmed.

Vad gör en låssmed?

Kan du tänka dig ett rörligt och serviceinriktat jobb som kräver att du dels är flink i fingrarna och dels klarar att vara företagets ansikte utåt? Vill du vara den som kommer till undsättning när människor låst sig ute eller tappat bort nycklarna? Eller hjälpa till med att se över den totala säkerheten för privatpersoner och företag? Då är låssmed ett yrke för dig.

I arbetet som låssmed bygger, servar och installerar du produkter som skyddar mot inbrott efter vad kunderna har för önskemål. Ditt arbete kan vara mer eller mindre avancerat, och det finns många olika arbetsuppgifter att välja på för dig som låssmed. Det kan innebära allt från enklare mekaniska arbeten till helt mjukvarustyrda arbetsuppgifter.

Som låssmed rycker du till exempel ut och låser upp dörrar åt personer som blivit av med sina nycklar. Du tillverkar även låscylindrar och kopierar nycklar samt monterar dörrstängare, larm och kassaskåpslås med mera. Det är ett socialt och varierat arbete som kräver en viss serviceförmåga från dig som yrkesverksam. Du skall som låssmed alltid kunna sätta ihop ett lås efter kundens önskemål vilket kräver stor kunskap från din sida.

Framtidsutsikter för låssmeder

Låssmeder och låstekniker efterfrågas inom både lås- och säkerhetsbranschen. Prognoser från Arbetsförmedlingen visar att medel konkurrens om jobben det närmaste året.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedligen dock att det kommer bli mindre konkurrens om jobben. Det beror bland annat på att få personer utbildar sig till låssmeder med kunskaper om den nya tekniken. Det finns ingen prognos på längre sikt än närmaste året för yrket.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar en låssmed?

32 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Hantverk
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Annonser