Så blir du ekonomiassistent – hitta en utbildning på:
Hur blir man ekonomiassistent på gymnasiet?
För att bli ekonomiassistent krävs det att du har gått ett högskoleförberedande program, exempelvis ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi. Det finns certifierade och kvalitetssäkrade gymnasieskolor där du har möjligheten att certifiera dig till diplomerad gymnasieekonom. Det betyder att du direkt efter avslutade gymnasiestudier kan börja jobba som ekonomi- eller redovisningsassistent. Ett annat sätt att bli ekonomiassistent är att läsa vidare på högskola. Det kommer att stärka ditt CV och göra dig attraktiv på arbetsmarknaden för framtida arbetsgivare.
Vad gör en ekonomiassistent?
Arbetsuppgifterna för en ekonomiassistent varierar beroende på bland annat verksamhetens storlek. Oavsett om du väljer att arbeta på en stor eller mindre verksamhet är det viktigt att du är noggrann, tycker om siffror, är social, serviceinriktad och kan ta eget ansvar. Vanliga arbetsuppgifter för en ekonomiassistent är att ta hand om in- och utbetalningar, fakturor och frågor gällande exempelvis bokföring. Att ha god datorvana är alltid fördelaktigt eftersom många företag använder olika programvaror för att sköta sin ekonomi.
Behörighet för att läsa ekonomiprogrammet på gymnasiet
För att vara behörig till ekonomiprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.
Framtida jobb för ekonomiassistenter
Enligt Arbetsförmedlingens prognos inför 2026 kommer arbetsmöjligheterna vara små till medelstora för framtidens ekonomiassistenter. Men sifforna ser annorlunda ut beroende på var någonstans i landet du befinner dig, och efterfrågan på ekonomiassistenter är förväntad att öka inom fem år. För att göra dig själv mer attraktiv på arbetsmarknaden kan du läsa vidare på högskola eller skaffa dig spetskompetens inom ett specifikt område.
Vad tjänar en ekonomiassistent?
34 300 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021
Bra val av gymnasieprogram
Bra val av utbildning efter gymnasiet
Källor: Arbetsförmedlingen, SCB