Röntgensjuksköterska – hitta utbildning på:
Naturvetenskapsprogrammet Vård- och omsorgsprogrammet*
*Kräver extra kurser för behörighet
Hur blir man röntgensjuksköterska på gymnasiet
För att kunna plugga vidare till röntgensjuksköterska efter gymnasiet kan du välja att läsa Naturvetenskapsprogrammet som ger dig högskolebehörighet. Du kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet som är ett yrkesprogram och lägga till grundläggande högskolebehörighet samt kurserna Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Utbildningen till röntgensjuksköterska är tre års studier på högskola/universitet.
Letar du efter universitets- eller högskoleutbildning? Här hittar du utbildningar till Röntgensjuksköterska på universitetsnivå.
Vad gör en röntgensjuksköterska?
Som röntgensjuksköterska jobbar du både med människor och med teknik. Omvårdnad av patienter kombineras med undersökningar med teknisk avancerad utrustning. I yrkesrollen utför du olika slags röntgenundersökningar som skiktröntgen, magnetkamera och CT-skanning. Utöver det assisterar röntgensjuksköterskor läkare vid vissa behandlingar. Att jobba som röntgensjuksköterska kräver legitimation.
Det kan vara bra att veta att Röntgensjuksköterskeprogrammet på högskola eller universitet skiljer sig från det vanliga Sjuksköterskeprogrammet, därför är det viktigt att tänka igenom vilken typ av sjuksköterska du vill utbilda dig till innan du bestämmer dig för vilket program du ska gå.
Framtidsutsikter för en röntgensjuksköterska
Det kommer finnas mycket goda möjligheter till jobb som röntgensjuksköterska både på ett och fem års sikt.
Källa: Arbetsförmedingen
Vad tjänar en röntgensjuksköterska?
36 400 kr/månad
Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2021
Bra val av gymnasieprogram:
- Naturvetenskapsprogrammet
- Vård- och omsorgsprogrammet (lägg till kurser för högskolebehörighet)
« Tillbaka till alla yrken inom Hälsa & sjukvård
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö