Ställningsbyggare - Hitta utbildning här
Hur blir man ställningsbyggare på gymnasiet?
Du väljer Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen Husbyggnad och som programfördjupning väljer du därefter specialyrken. Under utbildningen varvas teoretisk och praktisk utbildning i skolan med utbildning på en arbetsplats, APL. Du ska ha minst 15 veckors APL, Arbetsplatsförlagt lärande, under din utbildningstid
Efter gymnasieskolan och yrkesexamen från gymnasiet går du vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du har en komplett grundutbildning och en efterföljande kvalificeringstid. Tiden redovisas som poäng från gymnasieskolan (godkänt i 2250 p av 2500 p) och kvalificeringstid (resterande 30 månader).
Vad gör en ställningsbyggare?
Du monterar byggställningar som byggarbetsplatsens olika yrkesgrupper behöver. Att du är säkerhetstänkande och noggrann är mycket viktiga delar i jobbet. Det gäller att ställningarna håller för allt från att fungera som materialupplag till att arbeta, stå och gå på.
Det finns olika typer av byggnadsställningar och vilken typ som används beror på vilket slags jobb som ska göras. Ett enkelt målerijobb kräver en typ av ställning, medan det krävs en annan typ om det ska lyftas upp byggmaterial som exempelvis tegel på ställningen. Idag används mest lättmetallställningar.
God fysik underlättar men framför allt gäller det att arbeta med rätt teknik. Det ställs höga säkerhetskrav på en byggnadsställning. Säkerhetskraven finns reglerade i särskilda föreskrifter.
Framtidsutsikter för ställningsbyggare
Det finns goda arbetsmöjligheter för ställningsbyggare enligt arbetsförmedlingen.
Källa: byggdinframtid.se
Bra val av gymnasieprogram:
BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar.